loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Obilježena 25. godišnjica odbrane Otesa, Dogloda, Stupa, Azića i Bara
još 25 min. čitanja
četvrtak
14. Septembar 2017.

Obilježena 25. godišnjica odbrane Otesa, Dogloda, Stupa, Azića i Bara

Ispred mjesne zajednice Otes položeno je cvijeće na spomen-obilježje i odata počast poginulim borcima ovih naselja
Obilježena 25. godišnjica odbrane Otesa, Dogloda, Stupa, Azića i Bara

U organizaciji Udruženja organizatora otpora veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branilaca Zelene beretke i Općine Ilidža danas je obilježena 25. godišnjica odbrane Otesa, Dogloda, Stupa, Azića i Bara. Tim povodom ispred mjesne zajednice Otes položeno je cvijeće na spomen-obilježje i odata počast poginulim borcima ovih naselja. Prisutni su se prisjetili tih teških, ali i herojskih ratnih dana kada se vodila jedna od najtežih bitaka za odbranu ovih, izuzetno strateški važnih prostora.

- Ovo je bio interesantan prostor jer je agresoru bio najpovoljniji za ulaz u Sarajevo obzirom na njegovu konfiguraciju i ravničarski teren. Ovdje su vođene odsudne bitke za odbranu ovog dijela Ilidže. Naši borci tu su pružili značajan otpor poslije čega su se konsolidovale agresorske snage, tako da je u decembru 1992. godine praktično na ovom prostoru slomljena ofanziva agresora na grad, kazao je Hajrudin Grabovica, koji je tada bio načelnik štaba 102 motorizovane brigade.

Edin Džaferbegović, generalni sekretar općinskog Udruženja Zelene beretke kazao je da je na ovim ilidžanskim prostorima djelovala 102. motorizovana brigada, ali i specijalne jedinice MUP-a. Tokom odbrane svoje živote položilo je 35 pripadnika brigade.