loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Općina Stari Grad nagradila mlade robotičare iz OŠ Vrhbosna
još 25 min. čitanja
srijeda
6. Decembar 2017.

Općina Stari Grad nagradila mlade robotičare iz OŠ Vrhbosna

Želio sam ih upoznati i čestitati im, a oni su me oduševili razmišljanjem i planovima koje imaju
Općina Stari Grad nagradila mlade robotičare iz OŠ Vrhbosna
Učenici su postigli veliki uspjeh

Učenike iz Osnovne škole Vrhbosna čiji je timski video proglašen najboljim na svjetskom takmičenju u edukacijskoj robotici u Šangaju, ugostio je danas Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Galib Pleho (14), Abdullah Išerić (14) i Halima Išerić (12) za takmičenje su se pripremali sa nastavnikom Asmirom Zimićem koji ih je i pratio u Šangaj.

Općina Stari Grad izdvojila je sredstva za odlazak ekipe u Šangaj, a načelnik Hadžibajrić je članovima tima uručio i novčane nagrade u želji da barem malo nagradi njihov uspjeh.

- Kada djeca od 12 i 14 godina planiraju budućnost robotike u zemlji koja čak nema ni licencu za ovakve vrste takmičenja, a za odlazak na takmičenje prikupljaju donatorska sredstva, i postignu ovakve rezultate to je zaista veliki uspjeh. Želio sam ih upoznati i čestitati im, a oni su me oduševili razmišljanjem i planovima koje imaju, kazao je Hadžibajrić.

Erzumana Fukelj, direktorica OŠ Vrhbosna kaže da su uložili ogromne napore da organizuju odlazak u Šangaj.

- Naša ekipa je prvo ostvarila značajan uspjeh na nivou BiH, što im je omogućilo ulazak na međunarodno takmičenje iz robotike održano u Zagrebu gdje su osvojili treće mjesto. To je bila ulaznica za svjetsko takmičenje u Šangaju. Onda je uslijedio najteži dio posla, a to je prikupljanje sredstava i organizacija putovanja. U tome su nam pomogli Općina Stari Grad, Grad Sarajevo, Vlada KS-a, privatne firme, te Udruga Hello World iz Mostara, rekla je Fukelj.