loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Opozicija na Ilidži upozorava: Općinsko vijeće nezakonito radi, a Memić provodi samovolju 
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

Opozicija na Ilidži upozorava: Općinsko vijeće nezakonito radi, a Memić provodi samovolju 

Posljednji slučaj desio se u ponedjeljak kada je prekršena procedura usvajanja dnevnog reda 15. redovne sjednice OV-a
Opozicija na Ilidži upozorava: Općinsko vijeće nezakonito radi, a Memić provodi samovolju 
Krši se Poslovnik o radu vijeća

Vijećnici SDP-a, DF-a, Naše stranke, Narod i pravda, BPS-a i nezavisni vijećnik Mirsad Madeško u Općinskom vijeću Ilidža upozorili su danas na nezakonit rad OV-a, a posljednji takav slučaj desio se u ponedjeljak kada je prekršena procedura usvajanja dnevnog reda 15. redovne sjednice. Kako je objasnio Elvis Vreto, vijećnik Naše stranke, na Kolegiju OV-a koji je održan 3. maja nije prihvaćeno da se u dnevni red uvrsti rebalans budžeta Općine za ovu godinu, da bi na sjednici na zahtjev Kluba vijećnika SDA ta tačka bila uvrštena, ali bez poštivanja procedura.

- Po procedurama trebao se ponovo sazvati Kolegij OV-a i razmotriti uvršavanje rebalansa u dnevni red sjednice, međutim to nije učinjeno. Odgovornost za takav postupak snosi predsjedavajući i sekretar OV-a koji su dužni da poštuju Poslovnik vijeća. Sa 16 ruku izglasali su da ova tačka uđe u dnevni red, nakon čega smo napustili sjednicu jer smo time željeli da pošaljemo poruku da kršenje procedura konačno treba da prestanu. Ovo nije prvi slučaj da se krše procedure i statut, to se desilo i kod izbora predsjedavajućeg OV-a, kazao je Vreto.

Prema njegovim riječima, ključna stvar zbog čega na Kolegiju OV-a nije prihvaćeno da na dnevni red bude uvršten rebalans budžeta je što vijećnicima opozicije nije bilo jasno na koji način bi se realizovali kapitalni projekti.

- Nismo dobili dovoljno argumenata od načelnika kako bi se kapitalni projekti poput izgradnje tramvajske pruge za Hrasnicu realizovali. Smatram da vijećnici trebaju imati kvalitetan uvid u plan, studiju, način realizacije, potrebna sredstva, kako bi u skladu sa svojim nadležnostima bili aktivni sudionici procesa, dodao je Vreto.

Nermin Muzur, šef Kluba vijećnika Narod i pravda istakao je da rukovodstvo ove lokalne zajednice ne radi u interesu građana, već sumnjivih investitora.

- Suštinski problem je što 15 miliona KM, koliko iznosi rebalans, trošimo na nešto što neće moći biti realizovano u ovoj godini. Primjer je pruga za koju je izdvojeno pet miliona, a koja se neće moći uraditi ove godine. Mi smo hteli da se novac rasporedi na investicije koje će se sada moći realizovati i koje će našim građanima poboljšati kvalitetu života, naveo je Muzur.

Šef Kluba vijećnika DF-a Amar Kečo kazao je da u OV Ilidža ne važe zakoni ove države.

- Mi smo i ranije upozoravali da vijeće služi kao štit, da se načelnik može sakriti iza odluka OV-a koji po našim zakonima kao kolektivni organ ne može odgovarati. Klub DF-a će podnijeti krivičnu prijavu za organizovano djelovanje 16 vijećnika koji iz sjednice u sjednicu svjesno krše zakone na uštrb građana Ilidže, naglasio je Kečo.

Vijećnici opozicije upozorili su i na bahato ponašanje načelnika Senaida Memića i samovolju koju provodi u Općini.