loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Otvoren Centar komunalnih usluga: Plaćanje računa na jednom mjestu
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
18. Decembar 2017.

Otvoren Centar komunalnih usluga: Plaćanje računa na jednom mjestu

Rješavanje komplikovanih procedura koje građanima otežavaju život, plaćanje računa na nekoliko lokacija, ali i vađenje saglasnosti, potvrda i slično, rekao je premijer Konaković
Otvoren Centar komunalnih usluga: Plaćanje računa na jednom mjestu
Amer Kajmović/Oslobođenje , Korak ka zajedničkom radu javnih komunalnih preduzeća/Amer Kajmović

Svečanim otvorenjem Centra komunalnih usluga građanima Sarajeva olakšano je plaćanje usluga komunalnih preduzeća. U prostoru otvorenom na području Općine Novo Sarajevo otvoreni su šalteri Toplana, Vodovoda i kanalizacije, Sarajevogasa i RAD-a gdje će građani moći platiti račune bez provizije.

Komunalna privreda

- U mandatu ove vlade zabilježen je niz pozitivnih efekata u oblasti komunalne privrede i to sa manjim brojem uposlenih, porasli su prihodi, smanjuju se rashodi, ali to ne znači da smo uspjeli riješiti sve probleme u ovom sektoru. Otvaranje ovoga objekta je rješavanje komplikovanih procedura koje građanima otežavaju život, plaćanje računa na nekoliko lokacija, ali i vađenje nekih saglasnosti, potvrda i slično. Danas smo otvorili jedan funkcionalan servis u kojem su naša komunalna preduzeća uvezana, bolje komucirijau i između sebe, ali i sa lokalnom zajednicom i KS-om sve u cilju pojednostavljenja procedura koje će ljudima uštediti vrijeme. Ovo je jedan objekat koji je nadam se početak novog koncepta i nadam se da ćemo na području svih općina imati makar po jedan kako bi olakšali ljudima komunikaciju sa komunalnom privredom u KS-u, rekao je Elmedin Konaković, premijer KS-a.

image
Amer Kajmović/Oslobođenje Otvoren funkcionalan servis /Amer Kajmović

Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture je naglasio da slijedeći Centar komunalnih usluga biti otvoren na Ilidži, a zatim bi se trebalo početi raditi na području Općina Stari Grad, Vogošća...

- Na području Općine Ilidža smo uradili dosta posla kada je u pitanju prostor i nadam otvorenju već početkom naredne godine. Nadam se da će nam se priključiti i Bh. Telekom, Bh pošte i Elektrodistribucija kako bi građani imali sve na jednom mjestu. Ovo je početak jednog zajedničkog računa, ali i korak ka osnivanju hodlinga. Naime, riječ je o želji da se komunalna preduzeća organizuju na drugačiji način.Trenutno se radi studija organizovanja javnih komunalnih preduzeća, ali važno je da smo napravili korak ka zajedničkom radu javnih komunalnih preduzeća, slijedeći korak će biti jedinstveni račun, a potom holding, najavio je Hasanspahić.

Lokalne zajednice

Azra Muzur, direktorica ViK-a je naglasila da će sa radom nastaviti i sva naplatna mjesta koja su i do sada radila.

Nihada Glamoč, direktorica Sarajevogasa je pojasnila da osim plaćanja komunalnih usluga u narednom periodu je planirano da ovaj centar bude uvezan sa lokalnim zajednicama, kako građani ne bi morali hodati od jednog naplatnog mjesta do drugog prilikom vađenja određenih saglasnosti.

Centar komunalnih usluga je smješten u ulici Envera Šehovića na broju 14, a radno vrijeme je od 7.30 do 16 od ponedjeljka do subote.