loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Prvačićima zakon određuje školu
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Prvačićima zakon određuje školu

Poslije okončanja aprilskog upisnog roka, Ministarstvo za obrazovanje će provoditi analizu upisa po školama
Prvačićima zakon određuje školu
Neke škole su prenatrpane, a pojedine upišu po jedno odjeljenje/

Roditelji mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu za upis djeteta čije se prebivalište nalazi u drugoj općini

Veliki broj roditelja je do sada upisivao djecu u škole koje se nalaze u blizini njihovog posla ili u škole koje imaju produženi boravak. Neki su smatrali određene škole kvalitetnijim od drugih, pa je tako bilo škola koje upisuju po pet ili šest odjeljenja prvih razreda, dok su negdje upisivana jedva dva odjeljenja. Od ove godine to neće biti moguće.

Prijava

Naime, novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS-a propisao je da se od ove školske godine djeca mogu upisivati isključivo u školu najbližu mjestu stanovanja, odnosno na osnovu CIPS-ove prijave.

- Ministarstvo za obrazovanje KS-a zatražilo je od općina u KS-u da utvrde školska područja, jer su izgrađena nova naselja, a u toku je i izgradnja novih škola, rekla nam je Nihada Čolić, stručna savjetnica u Ministarstvu, i dodala da je ostavljena mogućnost da se u nekim slučajevima naprave izuzeci.

Roditelji mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu za obrazovanje KS-a za upis djeteta čije se prebivalište nalazi u drugoj općini u KS-u ili pripada drugom školskom području.

- Posije okončanja aprilskog upisnog roka, Ministarstvo za obrazovanje KS-a provodit će analizu upisa po školama u KS-u, te utvrditi u kojim školama nisu svi kapaciteti popunjeni. Ukoliko bude slobodnih mjesta u školi u koju roditelji žele upisati dijete, te ako postoji pedagoška opravdanost za upis djeteta u školu van školskog područja, Ministarstvo će razmotriti mogućnost upisa učenika nakon objave drugog konkursa u augustu, istakla je Čolić. Naglasila je kako Ministarstvu roditelji učenika već upućuju zahtjeve za upis u škole izvan školskog područja kojem učenik pripada. Razlozi su različiti, a najčešće se navode blizina radnog mjesta i potreba da dijete ide u produženi boravak.

image
Općine trebaju utvrditi školska područja/

U Vijeću roditelja KS-a, koje je učestvovalo u donošenju Zakona, smatraju da će ovakav vid obaveznog poštivanja školskog područja biti moguće provesti samo ako sve škole imaju bar približne uslove i ukoliko se revidiraju školska područja.

- Do sada smo imali slučajeve da su neke škole ostajale bez učenika i upisivale su jedva jedno odjeljenje prvačića, a s druge strane neke su bivale prenatrpane. Nažalost, do ovog upisnog roka nije urađeno ono što smo zahtijevali. Nisu revidirana školska područja, niti su u svim školama stvoreni približno isti uslovi, što ne znači da neće biti u budućnosti. Vijeće roditelja poštuje Zakon, a Zakon kaže da prelasci trebaju biti odobreni ako su razlozi za zahtjev roditelja/staratelja realni, te u tom smislu očekujemo da će Ministarstvo sve zahtjeve koji su u interesu djece odobriti. Razlozi mogu biti bolest djeteta ili roditelja, te da dijete tokom nastave bude u blizini roditelja koji radi na određenoj lokaciji, zatim produženi boravak ili upravo školsko područje, objasnila je Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS-a.

Molbe

U OŠ “Osman Nuri Hadžić” trenutno školu pohađa sedam učenika koji nisu sa njihovog školskog područja i njihov status nije ugrožen, jer djeca koja su počela školovanje po starom zakonu ostaju u školama u koje su upisana.

- Podržavamo da djeca idu u škole u koje pripadaju po mjestu boravka, ali uz mogućnost dobijanja odobrenja za djecu koja imaju razloge da pohađaju druge škole. Ministarstvo za obrazovanje je nadležno za odlučivanje u konkretnim slučajevima i već smo imali nekoliko slučajeva da su molbe roditelja pozitivno riješene, saznali smo od Ševala Dudevića, direktora ove škole.