loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
PSD Zlatni ljiljan: Novogradski učenici uživali na planini
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

PSD Zlatni ljiljan: Novogradski učenici uživali na planini

414 osoba je učestvovalo na izletu od kojih je 123 učenika koji su se uključili ove godine, oko 200 učesnika prošlogodišnje škole planinarstva, tri sanitetske ekipe, planinarski vodiči i voditelji družina
PSD Zlatni ljiljan: Novogradski učenici uživali na planini
I ove godine se realizuje projekat "Planinarska družina - edukacija kroz planinarsku školu"

I ove godine PSD Zlatni ljiljan realizuju projekat "Planinarska družina - edukacija kroz planinarsku školu" koji finansira Općina Novi Grad. Prvi izlet ove sezone održan je na lokaciji Barice-Pjeskovita ravan-Crepoljsko i nazad.

image
Učenici proveli izuzetno zanimljiv i uzbudljiv dan

Terenska nastava

- Nakon formiranja planinarskih družina u školama i teoretske nastave u učionicama, 414 osoba je učestvovalo na izletu od kojih je 123 učenika koji su se uključili ove godine, oko 200 učesnika prošlogodišnje škole planinarstva, tri sanitetske ekipe, planinarski vodiči i voditelji družina. Učenici novogradskih osnovnih i srednjih škola su proveli izuzetno zanimljiv i uzbudljiv dan. Pored druženja i upoznavanja, igara na otvorenom, aktivno su uzeli učešće i u terenskoj nastavi, saznali smo od Zakira Šogolja, generalnog sekretara PSD Zlatni ljiljan.

image
Teme o kojima se učilo na terenu su planinaske markacije i planinarske oznake, orjentacija pomoću pojava u prirodi....
 

Tokom kretanja kolona vodiči su djeci skretali pažnju na geografsku orjentaciju, floru i faunu, tehnike kretanja. Teme o kojima se učilo na terenu su još i planinaske markacije i planinarske oznake, orjentacija pomoću pojava u prirodi i uvod u topografsku orjentaciju.

image
Druženje, upoznavanje i dobra atsmosfera začine svaki izlet

Puno povjerenje

- Ponosni smo što su se djeca vratila prirodi i što uživaju u svakom novom susretu sa njom. Cilj projekta je bio upravo to, izvesti djecu iz grada i ponuditi im nešto novo i drugačije, a oni su to objeručke prihvatili. Učimo o našim planinama, prirodnim bogatstvima, flori, fauni, vodi, zraku, snalaženju u prirodi. Naši iskusni vodiči i sanitetske ekipe od polaska na izlet, pa sve do povratka svakog djeteta kući vode računa o njihovoj sigurnosti, tako da roditelji imaju puno povjerenje, dodao je Šogolj najavivši novi izlet 5. maja.

image
Mališani upoznaju prirodna bogatstva