loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
SDA danas o fotelji Konakovića
još 25 min. čitanja
srijeda
14. Februar 2018.

SDA danas o fotelji Konakovića

Ako SDA krene u proceduru smjene sarajevskog premijera, SBB će je podržati, dok će SDP i Naša stranka na svojim organima raspravljati o “maglovitim informacijama”
SDA danas o fotelji Konakovića
Konaković ne želi dati ostavku

Ukoliko se pokrene pitanje smjene, Naša stranka će tada analizirati kakav ishod situacije bi bio najbolji za građane

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je prije nekoliko dana istupio iz SDA, jasno je dao do znanja da svojevoljno neće napustiti premijersku fotelju. A da bi se uopšte i pokrenula procedura njegove smjene, potrebno je prije svega da Kantonalni odbor SDA donese takvu odluku. Kako saznaje Oslobođenje, danas će se održati sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj će se razmatrati ovo pitanje i donijeti određeni zaključci, dok će Kantonalni odbor sjednicu imati najvjerovatnije sutra. Ukoliko pokrenu ovu proceduru, o smjeni Konakovića morat će odlučiti zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

18 glasova

SDA će moći računati na devet svojih zastupnika u Skupštini KS-a, s obzirom na to da su zastupnici Kemal Ademović, Elvedin Okerić i Amel Mekić izašli iz Kluba zastupnika SDA.

- U Klubu zastupnika SDA ostalo je devet zastupnika i čekamo upute od kantonalnog Izvršnog odbora za dalja dešavanja unutar Skupštine KS-a. U svakom slučaju, kakvi god budu doneseni zaključci i odluke, mi ćemo ih podržati, naglasio je Mirza Čelik, šef Kluba zastupnika SDA.

Međutim, da bi Konaković bio smijenjen, potrebno je još devet glasova, dakle ukupno 18. Ono što je sigurno jeste da će za smjenu glasati zastupnici SBB-a, kojih ima šestero u Skupštini, što nam je potvrdio i Dževad Rađo, šef Kluba zastupnika ove stranke. To bi onda bilo 15 ruku.

- Mi smo principijelna stranka od početka i tako ćemo se i u ovom slučaju ponašati. Naš stav je jasan, ako SDA bude tražila Konakovićevu smjenu iz čijeg sastava je on i došao, mi ćemo to podržati, rekao je Rađo.

On je naglasio kako su nezadovoljni radom Konakovića, jer nije ispunio očekivanja građana.

- Ključne stvari nisu riješene, a to su prvenstveno izgradnja prve transverzale, kao i uspostavljanje redovnog vodosnabdijevanja u KS-u i javnog gradskog prevoza, istakao je Rađo.

U Klubu samostalnih zastupnika još nisu razgovarali o smjeni premijera Konakovića.

- U ovom trenutku ne možemo ništa govoriti, jer odluka o njegovoj smjeni nije ni pokrenuta. Kada se to desi, mi ćemo sjesti, razgovarati i onda zauzeti stav, kazao nam je Mirsad Pindžo, šef Kluba samostalnih zastupnika.

Samostalni zastupnici će, kako je naveo Pindžo, djelovati u Skupštini KS-a kao i do sada i neće mijenjati svoju politiku.

- I dalje ćemo ukazivati na ono što ne valja i što nije dobro za građane KS-a. Bit ćemo žešći nego što je to bio premijer Konaković. Davno je on trebao uraditi ovu stvar i mi smo još ranije tražili od njega da ne podržava interesne grupe i lobije. Trebalo mu je malo duže da to shvati, ali bolje ikad nego nikad, poručio je Pindžo.

Što se tiče SDP-a BiH, zastupnica ove stranke Segmedina Srna-Bajramović kazala nam je da će končanu odluku o smjeni Konakovića donijeti na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak.

- SDP je od samog početka jedini vrlo jasno iskazivao nezadovoljstvo radom ovog saziva Vlade, te odluku u ovom slučaju neće ni donijeti spram bilo kakvog zakasnjelog samosvjesnog pojedinca, nego generalno loše politike SDA, čiju eskalaciju gledamo posljednjih dana. Ova vlada je na nemoralu formirana, došla je trgovanjem zastupnika tuđih klubova, pa će očigledno i na nemoralu biti smijenjena. S obzirom na to da u javnosti imamo puno teških, međusobnih optužbi nekadašnjih stranačkih kolega, očekujemo od institucija da sa svoje strane izvrše adekvatne provjere navoda. Na kraju, svi oni koji odluče smijeniti ovu vladu, trebaju računati da glasaju i za novu ukoliko ne žele blokadu sistema, navela je Srna-Bajramović.

Statiranje nije opcija

Iz Naše stranke su nam kazali da će njihovi organi pitanje smjene razmatrati tek kada i ako dođe do zvanične inicijative u Skupštini KS-a. Vibor Handžić, predsjednik Regionalnog odbora ove stranke, podsjetio je da Naša stranka nije podržala niti prvobitno formiranu Vladu Kantona Sarajevo niti njenu naknadnu rekonstrukciju, te da trenutno kao najveći opozicioni blok u Skupštini KS-a ostaju pri tom stavu.

- O ovom slučaju mi znamo ono što akteri ove priče iznose u javnost, a to su prilično maglovite informacije. Smatramo da je korektnije da svi budu puno transparentniji, jer ovako samo zbunjuju građane, dok se od zastupnika očekuje da zauzmu jednu ili drugu stranu. Dakle, radi se o tome da postoji mogućnost da SDA, koja je i imenovala premijera, zatraži njegovu smjenu. Pri tome je potrebno naglasiti da eventualno pokretanje smjene od SDA i njenih koalicionih partnera nije rezultat detaljne valorizacije rada i učinka aktuelne vlade i njenog doprinosa kvalitetnijem životu u Kantonu Sarajevo, već je isključivo posljedica unutarstranačkih previranja i interesa. Ukoliko bude dovoljno ruku i to pitanje se pokrene, mi ćemo unutar organa Naše stranke analizirati kakav ishod situacije bi bio najbolji za građane, jer se nalazimo svega nekoliko mjeseci do izbora i ne zanima nas statiranje u još jednoj predizbornoj igri, pojasnio je Handžić.