loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Sedam boračkih porodica uselilo u stanove u vogošćanskom naselju Rosulje
još 25 min. čitanja
srijeda
6. Decembar 2017.

Sedam boračkih porodica uselilo u stanove u vogošćanskom naselju Rosulje

Stanove je kupilo Ministarstvo za boračka pitanja KS-a od Fonda KS-a za izgradnju stanova
Sedam boračkih porodica uselilo u stanove u vogošćanskom naselju Rosulje
Uručeni ključevi korisnicima

Ministar za boračka pitanja KS-a Muharem Fišo uručio je danas ključeve stanova za još sedam pripadnika boračke populacije koji su to pravo ostvarili kroz program dodjele stanova u vlasništvo za ovu godinu. U novoizgrađene stanove u vogošćanskom naselju Rosulje uselile su supruge šehida Suvada Omerović, Samija Bektić, Fatima Salihović, Šahida Mršo i Begajeta Nuhanović, te ratni vojni invalidi Mizet Bajramović i Medina Mehić. Stanove je kupilo resorno ministarstvo od Fonda KS-a za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i izbjegle osobe, nakon pribavljene saglasnosti od Skupštine KS-a.

- Za rješavanje jednog od najznačajnih egzistencijalnih pitanja ovih sedam porodica iz budžeta KS-a za ovu godinu izdvojeno je 581.000 KM. Ovo je nastavak projekta dodjele stanova pripadnicima boračke populacije prema ustanovljenoj rang listi. U 2017. godini je kupljen i dodijeljen 21 stan, ali to nije kraj projekta za tekuću godinu jer u decembru očekujemo odluku Skupštine KS-a o kupovini još 20 stanova za boračke porodice, izjavio je Fišo.

image
Za kupovinu stanova izdvojeno je 581.000 KM

Najavio je i da je za te svrhe budžetom KS-a za 2018. planirano 2.500.000 KM.

Direktor Fonda Mirza Emirhafizović kazao je da je ovaj projekt nastavak dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom za boračka pitanja i Vladom KS-a.

- Očekujemo da će biti potpisano još 20 ugovora za useljenje boračkih porodica u objektima B1 i B na ovom lokalitetu do septembra iduće godine, istakao je Emirhafizović.

Podsjetio je da je Vlada KS-a osnovala ovaj fond s ciljem rješavanja stambenih pitanja boračke populacije i mladih, te da su u te svrhe u stambenom naselju Rosulje dosada izgrađene 522 stambene jedinice.