loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Stanari sarajevskog Trga heroja ne žele dati po 500 KM za fasadu
još 25 min. čitanja
petak
14. Juli 2017.

Stanari sarajevskog Trga heroja ne žele dati po 500 KM za fasadu

U mojoj zgradi mahom žive pripadnici boračke populacije i penzioneri, koji nemaju od čega da plate, kaže Hadžiosmić
Stanari sarajevskog Trga heroja ne žele dati po 500 KM za fasadu
Etažni vlasnici do 17. jula trebaju donijeti odluku

Stanari iz nebodera na Trgu heroja 8-32 ostali su šokirani kada su iz Općine Novo Sarajevo dobili obavijest da u obnovi fasade na zgradama moraju da učestvuju i oni, te da svaki stan treba da izdvoji po 500 KM. Nezadovoljni Džemo Hadžiosmić, koji živi u neboderu na broju 8, kazao nam je da je prvobitna priča bila da će Općina fasade obnoviti sredstvima iz donacije i da će radovi početi na proljeće, što je obradovale ljude. Međutim, proljeće je prošlo i ništa se nije uradilo.

Čudno sve

 

- Ova vijest nas je iznenadila i naljutila, jer u mojoj zgradi mahom žive pripadnici boračke populacije i penzioneri koji nemaju od čega da plate tih 500 KM. Ja tih para nemam i neću platiti. Čudno je ovo sve, ko zna šta se sve krije iza toga. Svi se pitamo zbog čega traže od nas novac ako su govorili da će fasade biti obnovljene od donacije. Šta je s tom donacijom, pita se Hadžiosmić.

image
Stanarima je prvo rečeno da će se fasade raditi sredstvima iz donacije

Istu priču potvrđuje nam i predstavnik etažnih vlasnika ovog nebodera Ahmed Merdžić.

- Prvo su rekli da će zgrade raditi od donacije, da bi nam poslije kazali da moramo platiti 500 KM. To znači da svaki ulaz mora izdvojiti oko 80.000 KM. Fasada na našoj zgradi ukupno bi koštala 760.000 KM. Stanari negoduju i većina ih ne želi platiti, jer se radi o penzionerima, ratnim vojnim invalidima, dakle, o osjetljivim kategorijama društva. Odakle tim ljudima 500 KM, kada se svi bore kako da prežive. Ima samo nekoliko pojedinaca dobrostojećih koji bi dali novac. Međutim, mi smo svoje rekli, a Općina i Ministarstvo prostornog uređenja neka rade šta hoće, kazao je Merdžić.

Iz Općine Novo Sarajevo su pojasnili da je planirano da se sredstvima Općine, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, te sredstvima etažnih vlasnika (u iznosu minimalno 80.000 KM, jer je ova oblast u direktnoj nadležnosti upravitelja i etažnih vlasnika) izvedu radovi na povećanju energetske efikasnosti objekata kolektivnog stanovanja na Trgu heroja 8, 12, 16, 30 i 32.

Stolarija

 

- Predstavnici etažnih vlasnika stanara nebodera o svemu ovome su upoznati 4. jula, te su obaviješteni da zainteresovani etažni vlasnici do 17. jula ove godine trebaju donijeti odluku o sufinansiranju povećanja energetske efikasnosti objekata, u minimalnom iznosu od 80.000 KM. Ostala sredstva bi se obezbijedila iz budžeta Kantona putem nadležnog ministarstva, kao i budžeta Općine, kazali su u Općini, te dodali da se planirani radovi odnose na zamjenu svih postojećih fasadnih pozicija stolarije-bravarije loših toplotnih karakteristika odgovarajućim, ugradnju termo-kompaktne fasade, oblaganju termičkom izolacijom tehničke etaže te radove na izradi slojeva ravnog krova koji će zadovoljavati termičke karakteristike.

Ministar Čedomir Lukić rekao je da je od ove godine odlučeno i da etažni vlasnici učestvuju u finansiranju utopljavanja zgrada, jer je riječ o privatnom vlasništvu.

image
Lukić: I Ministarstvo će učestvovati

- Prošle godine smo se opredijelili da uz udruživanje sredstava lokalnih zajednica i Ministarstva nastavimo aktivnosti na utopljavanju zgrada. Naredni korak je uključivanje etažnih vlasnika u ovu aktivnost, gdje očekujemo nekih 10 posto učešća etažnih vlasnika kao iskazivanje volje i interesa da se to uradi na njihovom objektu jer je, prije svega, to privatno vlasništvo, a s druge strane svi rezultati koji se ostvare kroz ovu aktivnost su u korist etažnih vlasnika, naveo je ministar Lukić.