loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Tužna godišnjica masakra u Dobrinji: U redu za vodu ubijeno 13 Sarajlija 
još 25 min. čitanja
srijeda
12. Juli 2017.

Tužna godišnjica masakra u Dobrinji: U redu za vodu ubijeno 13 Sarajlija 

Cvijeće su na spomen-obilježje položile delegacije Vlade KS-a, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Savjeta mjesne zajednice Dobrinja B, te rodbina i prijatelji poginulih sugrađana
Tužna godišnjica masakra u Dobrinji: U redu za vodu ubijeno 13 Sarajlija 
Porodice položile cvijeće na spomen-obilježje

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti nevino ubijenim sugrađanima danas je obilježena 24. godišnjica masakra počinjenog u Ulici Hakije Turajlića do broja 39 na Dobrinji. Na tom mjestu od rasprskavajuće minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja poginulo je 13 Sarajlija, a 14 ih je teže i lakše ranjeno.

image
24. godine su prošle od masakra 

Ubijeni su, dok su sa kanisterima u rukama čekali u redu da naspu vodu iz bunara. Cvijeće su na spomen-obilježje položile delegacije Vlade KS-a, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Savjeta mjesne zajednice Dobrinja B, te rodbina i prijatelji poginulih sugrađana.

Sabiha Bajić je na ovom mjestu zločina izgubila majku Rahimu i sestre Nedžibu i Sedajetu. I nakon toliko godina bol je ista kao prvog dana kada je izgubila majku i sestre.

image
Sa obilježavanja godišnjice: Poginulo je 13 Sarajlija, a 14 ih je teže i lakše ranjeno

- Mi porodice koje smo izgubile svoje najmilije živimo s velikom boli u srcu i tako će biti dok smo živi. Lijepo je vidjeti da ovaj grad i država ne zaboravljaju žrtve agresije i što se svake godine obilježi stradanje građana. Nadam se da se nikada ovaj, kao i svi ostali masakri, neće zaboraviti i da se ovakvo zlo više nikada i nigdje neće ponoviti. Valjda će ljudi konačno shvatiti da se ubijanjem ne može mnogo da postigne, kazala je Bajić.

Tog 12. jula 1993. godine poginuli su Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić, Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković.