loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
U Halilovićima se gradi novi most sa kolovozom i pješačkim stazama
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

U Halilovićima se gradi novi most sa kolovozom i pješačkim stazama

Realizacijom ovog projekta steći će se bolji uslovi za saobraćajnu komunikaciju
U Halilovićima se gradi novi most sa kolovozom i pješačkim stazama
Stari most je bio dotrajao

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i ministar za privredu KS-a Muharem Šabić obišli su danas radove na rekonstrukciji dotrajalog drvenog mosta u Halilovićima i regulaciji riječnog korita Miljacke. Riječ je o mostu sa drvenom konstrukcijom koja je bila dotrajala i nesigurna, zbog čega je bio zatvoren za saobraćaj. U toku je čišćenje obala i korita Miljacke nizvodno od mosta, te demontaža mosta, nakon čega će se pristupiti izgradnji potpuno novog sa betonskom konstrukcijom, dvije kolovozne trake i pješačkim stazama, a bit će postavljeni i ivičnjaci i ograda.

- Za nas je ovo vrlo značajan projekat obzirom da se ovim mostom, koji će imati armirano - betonsku konstrukciju sa kolovozom i pješačkim stazama, povezuje dio Halilovića, koji je bio odsječen od ostatka grada, a tu imamo i jedan broj stanovnika koji žive sa druge strane. Njegovom izgradnjom otvara se još jedan pravac prema Centru "Safet Zajko", dakle sa druge strane iza TC Heco moći će se prići Centru "Safet Zajko", što će olakšati komunikaciju posebno u ljetnim mjesecima kada kroz Haliloviće imamo gužve, kazao je načelnik Efendić.

Na tom dijelu prisutan je problem izlijevanja Miljacke iz korita u toku većih padavina.

image
Radi se i regulacija korita Miljacke

U sklopu projekta uradit će se regulacija značajanog dijela vodotoka, odnosno čišćenje i uređenje oko 400 metara riječnog korita, koje je čišćeno prije 30-tak godina i totalno je zapušteno i zaraslo. Realizacijom ovog projekta steći će se bolji uslovi za saobraćajnu komunikaciju, ali i preduvjeti za nastavak trajne regulacije korita Miljacke.

Vrijednost radova, koje sufinansiraju Općina i Ministarstvo privrede KS-a iznosi oko 716.000 KM, a radove izvodi firma HP investing.

Ministar Šabić kazao je da nadležno ministarstvo nastoji da sredstva iz vodnih naknada usmjeri u riješavanje kritična mjesta, te da se sredstva ulažu u regulaciju korita rijeka druge kategorije, dok je za uređenje vodotoka prve kategorije nadležna Agencija za slivove rijeke Save.

Sabahudin Bojčić, šef gradilišta istakao je da se dio radova može izvoditi i tokom zimskih mjeseci, te da bi trebali biti završeni u proljeće.