loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
U Općini Novi Grad dodijeljene sportske stipendije
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

U Općini Novi Grad dodijeljene sportske stipendije

Nadamo se kako će ovo biti podsticaj da i ostali sportisti postižu što bolje rezultate i ne zanemaruju školu, odnosno fakultet, kako bi se već iduće godine našli na spisku naših stipendista, rekao je Dizdar
U Općini Novi Grad dodijeljene sportske stipendije
Nagrađeni najbolji rezultati

U Općini Novi Grad dodijeljene su sportske stipendije učenicima i studentima koji su u protekloj godini ostvarili vrhunske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni. Iz budžeta je izdvojeno 25.000 KM.

Optimalni uslovi

- Ovo je druga godina od kako mi raspisujemo javni poziv za dodjelu sportskih stipendista. Ove godine će stpendiju dobiti 24 učenika i studenta i jako mi je drago što ove godine imamo veći broj dobitnika nego prethodne godine. Zaprimili smo 51 aplikaciju i na osnovu kriterija i dostavljene potpune dokumentacije odabrali najbolje. Nadamo se kako će ovo biti podsticaj da i ostali sportisti postižu što bolje rezultate i ne zanemaruju školu, odnosno fakultet kako bi se već iduće godine našli na spisku naših stipendista, rekao je Hamdija Dizdar, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu i sport.

U Općini Novi Grad se u posljednjih nekoliko godina jako mnogo uložilo u stvaranje što boljih uslova za bavljenje sportom. Izgrađene su dvorane, sportske plohe, atletske staze kako bi se djeci pružila mogućnost da u blizini svojih kuća koriste vrijeme na koristan način.

image
Senad Gubelić/Oslobođenje Kontinuirana podrška omasovljenju sporta

- Mi kontinuirano radimo na sportskoj infrastrukturi. Najbolji primjer je Centar Safet Zajko koji smo pripremili i adaptirali za potrebe nekoliko vrsta sportova, od fudbala, košarke, preko borilačkih sportova, stonog tenisa, pa do atletike. Te sportske površine su stalno zauzete i koriste se. Veliki je broj djece i mladih aktivan i u dvoranama Ramiz Salčin, Dobrinja, Srce koje pružaju optimalne uslove za bavljenje sportom. Ponosni smo na veliki broj sportista u našoj lokalnoj zajednici i na njihove sve bolje rezultate, dodao je Dizdar.

image
Podsticaj za još bolje rezultate

Stipendistima će za 2017. godinu biti isplaćeno 1.000 KM, odnosno po 100 KM za 10 mjeseci.

Titula prvaka

- Tekvandoom se bavim 13 godina. Do sada sam osvajao medalje na Evropskom prvenstvu i među osam sam najboljih na svijetu. Podrška od Općine Novi Grad mi mnogo znači. Novac ću iskoristiti za obnavljanje opreme, rekao nam je Nedžad Husić, član Tekvando kluba Novi Grad.

Njegova klupska kolegica Edna Abaspahić je u 2017. godini osvojila titulu prvaka BiH, a osvajala je i medalje na Balkanskom prvenstvu i brojnim međunarodnim turnirima.

- Općina Novi Grad je jedina koja se brine o sportistima i zaista osjećam veliku zahvalnost. Prije svega mi znači mnogo činjenica da neko misli o nama, a zatim i novac koji nam je jako potreban za opremu, takmičenja i ostalo. Ovo je još samo jedan podsticaj da budem još bolja, rekla je Abaspahić.

Stipendiju je dobio i Haris Mešanović, državni prvak u boksu, član BK Novi Grad.

- Već 11 godina treniram i ovo je prvi put da dobijam sportsku stipendiju. Nadam se da ću je opravdati i da ću na takmičenjima koja slijede ostvariti još bolje rezultate, rekao je Mešanović.