loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
ViK kreće sa isključenjem dužnika sa vodovodnog sistema
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

ViK kreće sa isključenjem dužnika sa vodovodnog sistema

U početnom periodu akcenat će biti na isključenju potrošača iz kategorija pravnih lica čija dugovanja iznose 7.960.644 KM
ViK kreće sa isključenjem dužnika sa vodovodnog sistema
Na spisku 55 potrošača

KJKP Vodovod i kanalizacija od sutra počinje sa isključenjem dužnika iz sistema vodosnabdijevanja. Kako su naveli iz ovog preduzeća, predviđeno je isključenjenje deset dužnika sa područja općina Centar i Stari Grad, a u periodu od 15. do 23. novembra 55 potrošača. Vodovod i kanalizacija će u početnom periodu akcenat staviti na isključenja potrošača iz kategorija pravnih lica čija dugovanja iznose 7.960.644 KM. Naglašavaju da isključenja najvećih dužnika neće raditi po visini duga, nego prema lokalitetu, kako bi povećali broj isključenih potrošača i izbjegli troškove transporta sa jednog na drugi kraj grada, više puta u toku dana.

- Naši potrošači su 23. oktobra obavješteni da mogu zaključivati ugovore o plaćanju duga pod povoljnijim uslovima. U periodu od 23. oktobra do 9. novembra preduzeće je sa 173 korisnika sklopilo ove ugovore. Od naprijed navedenog broja 17 ugovora se odnosi na korisnike iz kategorije pravna lica, a 156 ugovora na korisnike iz kategorije domaćinstva. Tokom oktobra je potrošačima uz račun dostavljeno 33.731 opomena pred utuženje za dugovanje iz perioda 1. januar - 30. juni 2017. i navedena obaveza je predviđena Akcionim planom Vlade u vezi sa mjerama i aktivnostima na unapređenju naplate komunalnih usluga u KS-u, pojasnili su u ViK-u.

Iz ovog preudzeća napominju da se potrošači i dalje mogu javiti u njihove prostorije, kako bi zaključili sporazume o odgođenom plaćanju, izuzev onih koji se nalaze na planovima za isključenje iz sistema vodosnabdijevanja.