loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Više otrova za manje glodara u KS-u
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
12. Februar 2018.

Više otrova za manje glodara u KS-u

Posljednjih godina deratizacija se vršila jednom godišnje zbog žalbi na tendere oko izbora izvođača
Više otrova za manje glodara u KS-u
Tehničari obilaze kritične lokacije i posipaju ih otrovima

Najveći problem je što u jesenjoj fazi nije urađen kanalizacioni sistem, jer su u ViK-u poništili tender, kazala je Ibrahimović

Firma Sanitacija, koja je dobila ugovor da do 2020. vrši preventivnu sistematsku deratizaciju u KS-u, u aprilu će početi sa provođenjem proljetne deratizacije. To će biti prvi put da se radi proljetna faza nakon nekoliko godina pauze, kada se godišnje samo jednom radila deratizacija zbog žalbi na tendere oko izbora izvođača radova.

- Od polovine marta počet ćemo dogovarati sa institucijama koje su uključene u ove aktivnosti provođenja deratizacije i preporučit ćemo da ove godine koristimo više otrova, a narednih da to bude nešto manje kako bismo uspjeli da kroz ove tri godine suzbijemo glodare na njihov biološki minimum, kazala je Elma Ibrahimović iz Sanitacije, ističući da je ovo prvi put da se radi deratizacija po pravilima.

Ona navodi da njihovi tehničari sada obilaze kritične lokacije, koje su tretirane krajem prošle godine kada su radili jesenju fazu deratizacije i nadopunjavaju ih otrovom.

- To radimo kako bi nam bio olakšan posao u aprilu. Bili smo na Stupu kod TC Bingo prema Aerodromu, gdje su miševi napravili velike rupe i tunele pod zemljom, kod TC Merkur na Otoci..., navela je ona.

Najveći problem je, dodaje Ibrahimović, što u jesenjoj fazi nije urađen kanalizacioni sistem, jer su u ViK-u poništili tender.