loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Smjena direktora sarajevskih škola zbog nepravilnosti u zapošljavanju
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

Smjena direktora sarajevskih škola zbog nepravilnosti u zapošljavanju

Vlada je odbila dati saglasnost Školskom odboru JU OŠ "Isak Samokovlija" za imenovanje direktora ove škole
Smjena direktora sarajevskih škola zbog nepravilnosti u zapošljavanju
Vlada KS-a je naložila Ministarstvu za obrazovanje da pokrene proceduru smjene

Vlada KS-a je na današnjoj sjednici naložila Ministarstvu za obrazovanje da pokrene proceduru predviđenu zakonom za smjenu direktora osnovnih škola "Porodice ef. Ramić" i "Hasan Kikić" Šemse Pačariza i Asima Torlaka u kojima su utvrđene nepravilnosti tokom provođenja procedure za prijem uposlenika u radni odnos.

Ministarstvo za obrazovanje je također zaduženo da poduzme određene aktivnosti i radnje kako bi ispitalo ulogu školskih odbora ove dvije škole u konkretnim slučajevima, a u kojima bi trebalo utvrditi da li su i u kojoj mjeri ovi odbori bili upoznati sa cijelim slučajem.

Vlada je odbila dati saglasnost Školskom odboru JU OŠ "Isak Samokovlija" za imenovanje direktora ove škole.

Svoju saglasnost Vlada je uskratila ovom odboru da imenuje predloženog kandidata na poziciju direktora, po preporuci Tima za borbu protiv korupcije, jer su nadležne institucije, postupajući po zahtjevu pomenutog Tima, utvrdile i izvjestile ga o nizu nepravilnosti u poslovanju, kao i u provođenju zakonske procedure za imenovanje direktora.

Pomenutom odboru je naloženo da donese odluku o poništenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora ove škole, kao i odluku o raspisivanju novog javnog konkursa i provede proceduru izbora i imenovanja u skladu sa važećima zakonskim i podzakonskim aktima.