loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Željeznica i Bosna nisu za kupanje
još 25 min. čitanja
petak
14. Juli 2017.

Željeznica i Bosna nisu za kupanje

Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzoraka vode iz rijeka konstatovano je svježe i starije fekalno zagađenje
Željeznica i Bosna nisu za kupanje
Higijensko-epidemiološka opasnost po zdravlje kupača

Iako mnogi posljednjih dana spas od paklenih vrućina traže pored bazena, jezera i rijeka, iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a upozoravaju građane da u širokom luku zaobilaze Željeznicu, Bosnu i Miljacku jer su zagađene. U Zavodu su iz preventivno-zdravstvenih razloga ispitivali kvalitet vode u vodotocima i rijekama KS-a i konstatovali da vodotoci nisu za kupanje.

Kanalizacija

 

- Zagađeni su jer ni najuži centar grada nema kompletno odvođenje otpadnih voda u kolektor, a također zagađenje potiče i od sanitarnih otpadnih voda - kanalizacije, od zagađenja nastalog istresanjem smeća uz vodotoke, te nepostojanja kanalizacione mreže u seoskim i prigradskim naseljima, saznali smo u Zavodu za javno zdravstvo KS-a.

Ispitivanja su se vršila na Željeznici, Bosni i Miljacki.

image
Problem su otpadne vode i smeće

- Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka konstatovali smo svježe i starije fekalno zagađenje. Uglavnom se pokazao veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao Escherichia coli, Enterococcus spp, što nam, s obzirom na mikrobiološke pokazatelje, ukazuje na to da vodotoci nisu odgovarajućeg kvaliteta. Na osnovu izvršenih ispitivanja stručna je konstatacija da su rijeke u KS-u zagađene i predstavljaju higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje kupača, dodali su iz Zavoda.

Simptomi

 

Naglasili su da kupanje u ispitivanim rijekama može uzrokovati bolesti koje se prenose fekalno-oralnim putem kao što su gastroenteritis, hepatitis zatim konjuktivitis, te neke druge virusne i parazitarne bolesti. Organi koje zahvataju ove bolesti su probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju, te promjene na koži.

- Ove bolesti su opasne i kod imunokompromitirajućih osoba mogu uzrokovati ozbiljne posljedice za organizam, zaključili su u Zavodu za javno zdravstvo KS-a.