loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Zmija u školi je izuzetak, a ne pravilo
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

Zmija u školi je izuzetak, a ne pravilo

U našoj školi svaka tri mjeseca se vrše dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija školskih prostorija, kaže Fukelj
Zmija u školi je izuzetak, a ne pravilo
osnovna skola vrh bosna takmicenje iz robotike/Didier Torche

Zmija koja je prije nekoliko dana pronađena u fiskulturnoj sali OŠ “Musa Ćazim Ćatić” sve je iznenadila, a posebno nastavno osoblje i učenike ove škole, koji ne znaju kako se ovaj gmizavac uopšte našao tu i odakle je došao. Ovaj nemili događaj nametnuo je pitanje koliko su škole zapravo sigurne i kakve se mjere provode da bi školski objekat u ovom segmentu bio siguran za učenike i nastavnike.

Korita

 

Direktorica OŠ Vrhbosna Erzumana Fukelj ističe da se u njihovoj školi svaka tri mjeseca vrše dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija školskih prostorija i da se do sada nije desilo da im je u objekat ušao nepoželjni gost. Osim toga, svakodnevno se čisti i obavlja dezinfekcija prostorija posebno u vrijeme gripe i viroza.

- Imamo ugovor sa firmom Ciklon koja svaka tri mjeseca izvrši deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju objekta tako da do sada nismo imali problema. Nekada su, ukoliko to zahtijeva situacija, i vanredno reagovali, jer u blizini škole imamo potok i u koritu nekada djeca primijete miševe, kaže Fukelj.

image
Zmija u fiskulturnoj sali

Navodi da je nije mnogo iznenadila pojava zmije u sali OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, jer je vrlo moguće da u ovom periodu u objekat uđe gmizavac, naročito ako je u blizini mnogo zelenila.

Ni u OŠ “Behaudin Selmanović” nisu imali sličnih situacija.

Kućni ljubimac

 

- Kada sam pročitao vijest za zmiju, mislio sam da se radi o kućnom ljubimcu i da ga je neko tu donio. Nisam mogao vjerovati da je ušla u školski objekat, iskren je bio direktor škole Safet Velić.

U njihovoj školi, naglašava on, mnogo se vodi računa da školska zgrada bude sigurna za djecu i nastavno osoblje, te se redovno provode preventivne mjere zaštite. Dezinfekcija se radi svaka tri mjeseca, deratizacija na proljeće i jesen, a dezinsekcija svakih 180 dana.

- Higijeničarke, također, svaki dan po završetku nastave prebrišu stolove, stolice i šteke, dodao je on.