loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sport
Događaj nedjelje: Selektora nema, ko zna kad će ga biti
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
20. Novembar 2017.

Događaj nedjelje: Selektora nema, ko zna kad će ga biti

Saga oko izbora novog selektora fudbalera BiH se nastavlja, iako se očekivalo da kormilara nacionalog tima dobijemo u četvrtak na sjednici Izvršnog odbora N/FSBiH
Događaj nedjelje: Selektora nema, ko zna kad će ga biti
Muhamed Tunović/Oslobođenje, sjednica IO NSBiH u trening centru fudbalske reprezentacije u Zenici/Muhamed Tunović

Tako je jedan dan Amar Osim imao podršku svih članova Komisije osim oca Ivice, a drugi dan ga je podržavao samo legendarni Švabo

Iako se s nestrpljenjem u bosanskohercegovačkoj javnosti očekivala sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, na kojoj smo, navodno, trebali dobiti novog selektora fudbalske reprezentacije, to se, ipak, nije desilo. Nasljednik Mehmeda Baždarevića na kormilu našeg nacionalnog fudbalskog tima još nije poznat, a kako je krenulo, i u novu 2018. godinu mogli bismo ući bez selektora.

Neuspjeh u kvalifikacijama dotjerao je cara do duvara, pa su, očito je, u krovnoj kući bh. fudbala odlučili da budu što oprezniji u izboru novog selektora. Čak su i formirali komisiju, koja je zadužena za razgovore s kandidatima, a nju čine sve same igračke i trenerske veličine - Ivica Osim, Dušan Bajević, Zvjezdan Misimović i Sead Kajtaz.

Od početka sage oko izbora novog selektora izdvajala su se dva imena, koja su prednjačila i koja su bila najrealniji izbor u ovom trenutku, ponajviše zbog finansijske (ne)moći Saveza. Plata selektora, koliko god to neko htio priznati ili ne, jedan je od presudnih faktora za izbor novog kormilara nacionalnog tima.

Tako je realno da su u igri ostali Meho Kodro (aktuelni trener švicarskog drugoligaša Servettea) i Amar Osim (trenutno bez angažmana i najtrofejniji trener u BiH). Ne potcjenjujući njihove trenerske kvalitete zbog toga što bi pristali da budu među najmanje plaćenim selektorima u Evropi, pitanje je ko će i zbog čega biti izabran.

Ustvari, nameće se pitanje koji će to kriterij biti kao način izbora ako i dalje kandidati ostanu Osim i Kodro. Protekla sedmica prošla je u nagađanju ko je čiji favorit u Komisiji. Tako je jedan dan Amar Osim imao podršku svih članova Komisije osim oca Ivice, a drugi dan ga je podržavao samo legendarni Švabo.

Naravno, sve je to ostalo na nagađanjima, a niko nije potvrdio ko ustvari ima veću podršku. Iako su iz N/FSBiH najavili da će od prošle do ove sjednice IO biti poznat novi selektor, to se, naravno, nije desilo.

Komisija je predstavila izvještaj nakon razgovora sa Osimom i Kodrom, te je dobila podršku da traži još kandidata. I dalje je sve ostalo na nagađanju, a niko iz N/FSBiH nije mogao potvrditi zašto nismo dobili novog selektora u četvrtak i da li ćemo ga dobiti do kraja ove godine.

Pitanje je i da li će biti po babi ili po stričevima ili ćemo dobiti nekoga ko svojim radom i dosadašnjim učinkom to zaslužuje?! Reprezentaciji je potreban novi selektor, jer krajem januara igra dva prijateljska meča u SAD-u. Da li ćemo dobiti novog selektora dotad, odlučit će IO, ako mu bude ćeif.

Slični tekstovi po tagovima