loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Nogomet
Odlično iskoristili šansu
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Odlično iskoristili šansu

Vinko Marinović je govorio za Oslobođenje
Odlično iskoristili šansu
Marinović: Zrinjski je favorit za titulu / Muhamed Tunović

Mislim da je suvišno trošiti riječi o kvalitetima novog selektora, svi znamo ko je on i šta je napravio u igračkoj karijeri

Selektor mlade fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Vinko Marinović učestvovao je u pravljenju spiska A selekcije, koju je predvodio Robert Prosinečki na američkoj turneji u mečevima protiv Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Zadovoljni

U razgovoru za Oslobođenje Marinović ističe da je jako sretan i ponosan na to kako su fudbaleri iz domaćeg šampionata odigrali u Americi.

- Mišljenja sam da su igrači dosta dobro odigrali i pokazali da se na njih itekako može računati. Ovo je mnogo značilo za igrače iz mlade selekcije, koji su stekli ogromno iskustvo, ali i za fudbalere iz Premijer lige. Možemo biti itekako zadovoljni, kaže na početku razgovora Marinović, koji je pohvalio način rada novog selektora.

- Mislim da je suvišno trošiti riječi o kvalitetima novog selektora, svi znamo ko je on i šta je napravio u igračkoj karijeri, ali i kako radi kao trener. Vjerujte da ni meni nije bilo lako na početku, ne da se bojim posla, nego sam birao igrače nekom novom, ali na kraju je sve jako dobro ispalo, ističe Marinović.

Kormilar naše mlade reprezentacije kazao nam je i da je njemu i njegovom stručnom štabu odgovaralo ovo okupljanje, pošto do marta i mečeva sa Lihtenštajnom i Velsom, neće imati okupljanja.

- Sigurno nam je godilo i nama je ovo bila potvrda dobrih rezultata i igara mlade reprezentacije u posljednje vrijeme. Imamo još igrača koji su mogli nastupiti, ali nisu zbog klupskih obaveza. Mislim da su fudbaleri iz mlade selekcije kroz ove dvije utakmice pokazali da nije slučajno što imaju dobre rezultate u posljednje vrijeme i da imamo kvalitet, govori Marinović i nastavlja:

- Bitno je da smo ih provjerili, ali i da su momci odigrali dva meča pred punim tribinima. Ono što je bitno napomenuti da mi u generaciji U21 imamo formiranu ekipu i samo se nadam da ćemo biti zdravi i spremni do mečeva sa Lihtenštajnom i Velsom.

Nakon nekoliko loših ciklusa kvalifikacija, naša mlada reprezentacija pod Marinovićevom palicom igra mnogo bolje i vrlo je blizu plasmana na Evropsko prvenstvo 2019. Tačnije, na jako je dobrom putu, a u slučaju pobjeda protiv Velsa i Lihtenštajna, sve je moguće. Nakon mirnog razdoblja na početku mandata i nepovjerenja prema Marinoviću i njegovom timu, stvorila se ogromna euforija.

- To je kod nas uobičajeno da brzo prelazimo iz euforije u razočarenje i obrnuto. Ipak, moramo ostati čvrsto na zemlji. Ono što je meni jako bitno jeste da stvorimo što više igrača za A selekciju, a razmišljati o nekom plasmanu na veliko takmičenje je teško u ovom trenutku. Imamo ta dva pomenuta ključna meča u martu. Vels je vrlo nezgodan, ali se nadam da ćemo slaviti. Idemo utakmicu po utakmicu, na dobrom smo putu i želim da tako nastavimo. Jedna utakmica može okrenuti sve, a najbitnije je da smo nogama čvrsto na zemlji, istakao je Marinović.

Prvi mečevi

Pitali smo ga ko bi mogao biti prvak u BH Telecom Premijer ligi.

- Teško je reći i vidjet ćemo. Bilo je pojačanja i promjena kod svih ekipa, vidjet ćemo ko se kako snašao. Liga je dosta ujednačena. Možda je Zrinjski favorit. Mnogo će zavisiti od prvih mečeva. Sarajevo se dobro pojačalo, Željo, Zrinjski, također. Široki je imao problem špica, pa ćemo vidjet šta će biti i očekuje nas interesantan nastavak prvenstva, zaključio je Marinović.