loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Ostali sportovi
Želim nadmašiti prošlogodišnji rezultat na Evropskom prvenstvu
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Želim nadmašiti prošlogodišnji rezultat na Evropskom prvenstvu

Naša najbolja džudistkinja Larisa Cerića ovu takmičarsku godinu otvorila je novim državnim titulama, te zlatom u Ekaterinburgu i srebrom u Antaliji
Želim nadmašiti prošlogodišnji rezultat na Evropskom prvenstvu
Larisa Cerić u finalu Ekaterinburga / IJF

Zadovoljna sam na kojem nivou je moja trenutna forma. Malo osjećam umor, ističe Cerićka

Larisa Cerić je u 2018. nastavila tamo gdje je stala krajem prošle godine, kada je osvojila Grand Prix u Zagrebu, zatim srebro na Svjetskom prvenstvu u Open kategoriji u Marakešu, te bronzu na IJF World Mastersu u Sant Peterburgu.

Zadovoljna početkom

Naša najbolja džudistkinja je bila peta na Grand Slamu u Dusseldorfu, a onda je pokorila Grand Slam u Ekaterinburgu, da bi sve to zaključila srebrenom medaljom na Grand prixu u Antaliji, gdje je poražena od domaće predstavnice Sebile Akbulut. Uz to, dodala je titule prvaka Bosne i Hercegovine u kategoriji preko 78 kilograma i u Open kategoriji.

- Sezona je počela odlično i jako sam zadovoljna. Uspjela sam da osvojim zlatnu medalju na Grand Slamu u Ekaterinburgu, kao i srebro na Grand Prixu u Antaliji, rekla je za Oslobođenje Larisa Cerić na početku razgovora.

Evropsko prvenstvo u Tel Avivu na rasporedu je od 26. do 28. aprila. Nema još mnogo vremena za pripremu i najbolji svjetski borci privode kraju svoj ciklus priprema za ovo takmičenje.

image
Ova godina će biti naporna i teška

- Trenutno privodimo kraju pripreme. Ostalo je još manje od dvije sedmice do Evropskog prvenstva. Zadovoljna sam na kojem nivou je moja trenutna forma. Malo osjećam umor, ali mislim da ću do početka Evropskog prvenstva da vratim svježinu i da dam sve najbolje od sebe.

Prošle godine na Evropskom prvenstvu u Varšavi, Larisa je osvojila bronzanu medalju. Nakon poraza od aktuelne šampionke Maryne Slutskaye, u repesažu je savladala reprezentativke Mađarske i Turske, te se okitila bronzanom medaljom. Kaže, pokušaće da na Evropskom prvenstvu u Izraelu nadmaši taj rezultat.

- Uvijek imam velike ciljeve, pa tako i sada. Nadam se da ću uspjeti nadmašiti svoj rezultat ostvaren prošle godine na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Zasigurno, daću sve od sebe na ovom takmičenju i želim da napravim bolji rezultat nego tada, a nadam se da ću to i uspjeti ostvariti.

Prvi dio 2018. većini džudista je priprema za ono najvažnije što slijedi u nastavku sezone, te u idućoj godini, borba za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Tempira se forma za početak tih kvalifikacija, ali i za Svjetsko prvenstvo koje je najjače takmičenje u džudu. Larisa je odlično počela, niže sjajne rezultate, a ono pravo tek slijedi.

Isplanirano

- Ova godina će zasigurno biti jako naporna i teška. Prvo slijedi Evropsko prvenstvo već za manje do dvije sedmice, a onda me očekuju i Mediteranske igre u Taragoni i Svjetsko prvenstvo u septembru u Bakuu. Krajem maja kreću i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, i svaki nastup i svaka borba je jako bitna od tada. Biće teško, biće mnogo treninga, priprema i na kraju takmičenja, ali nadam se da će sve proći onako kako smo isplanirali i, naravno, bez povreda, zaključila je na kraju razgovora za Oslobođenje naša najbolja džudistkinja Larisa Cerić, ujedno i najbolja bosanskohercegovačka sportistkinja za 2017. godinu u izboru Nezavisnih novina i Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

image
Prošle godine donijela i medalju iz Marakeša / SENAD GUBELIĆ