loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Rukomet
Francuzi bili na korak od poraza, vratili se i slavili jako bitnu pobjedu
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Francuzi bili na korak od poraza, vratili se i slavili jako bitnu pobjedu

Francuska i Norveška sastale su se večeras u susretu prvog kola grupne faze Evropskog prvenstva u rukometu, a iako favorit, Francuska je tek u finišu susreta uspjela prelomiti otpor žilavih Norvežana i slaviti pobjedu rezultatom 32:31.
Francuzi bili na korak od poraza, vratili se i slavili jako bitnu pobjedu
Francuzi su uz dosta muke dobili Norvešku/EPA

Počelo je dosta dobro za Francuze, koji su već nakon nekoliko minuta stekli tri gola prednosti, rezultatom 5:2. Ipak, Norveška se previše lako vraća u meč i već je tada postalo izvjesno da Francuska neće imati lak posao u ovom duelu.

Posljednje vodstvo u prvom poluvremenu Francuska je imala pri rezultatu 11:10, a onda je došlo vrijeme da inicijativu preuzmu i Norvežani, koji su, baš kao i Francuzi, u prvom dijelu susreta dolazili do prednosti od tri gola, pri rezultatima 16:13 i 17:14. Poluvrijeme je okončano vodstvom Norveške rezultatom 17:15.

Norveška je na prošlom Evropskom prvenstvu uzrokovala pobjedom nad Francuskom eliminaciju Trikolora prije polufinalne faze takmičenja, a ovaj put su Francuzi bili odlučni da spriječe sličan scenario. Ipak, Norveška je duboko u drugo poluvrijeme uspjela prenijeti svoju prednost od tri gola, makar je ne uspijevala povećati.

Norvežani su vodili rezultatom 27:24 i zaista je izgledalo da će ostvariti pobjedu, a onda su u samom finišu susreta Francuzi ubacili u brzinu više, te su na kraju uspjeli doći do preokreta, a onda i odbraniti napad Norveške za poravnanje, pa je meč okončan rezultatom 32:31 za aktuelne prvake svijeta.

Kod Francuza se najviše istakao Kentin Mahe sa osam pogodaka, a jako je dobru partiju pružio i Michael Guigou koji je strijelac bio šest puta.

Kod Norvežana, Kent Robin Tonessen je postigao osam pogodaka, a Myrhol i Bjornsen su bili strijelci po pet puta.