loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Rukomet
Sa Chartresom u elitu, pa rad sa mladim rukometašima
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Sa Chartresom u elitu, pa rad sa mladim rukometašima

Nebojša Grahovac, golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i član francuskog Chartresa, osniva rukometnu akademiju na olimpijskoj ljepotici Jahorini
Sa Chartresom u elitu, pa rad sa mladim rukometašima
Grahovac: Chartres ima veliki budžet

Što se mene tiče, nisam se oprostio od reprezentacije i tu sam uvijek ako mogu pomoći, poručio je Grahovac

Bosanskohercegovačka rukometna scena narednog ljeta bit će obogaćena jednim velikim novitetom. Akademija “Nebojša Grahovac”, čiji je idejni tvorac rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, te nekada član Prijedora, Borca, sarajevske Bosne i Chamberyja, a sada Chartresa, planirana je za juli ove godine, a na njoj će se okupiti neka od najvećih imena bh. rukometa, kako bi mališane iz naše zemlje upoznali i učili vrhunskom rukometu.

Velika imena

Grahovac u razgovoru za Oslobođenje ističe da se na ovaj korak odlučio kako bi mladim rukometašima pomogao da se što bolje afirmišu, a jasno da ga je motivisalo i stanje u kompletnom bh. rukometu, koje je, ruku na srce, ni blizu idealnog.

- Želimo djeci da pomognemo u njihovom razvoju, kako fizičkom, tako i psihičkom, ali nećemo glumiti nikakvu agenciju, nego želimo da budemo prava akademija, koja će mladim rukometašima biti oslonac, ali i odskočna daska za kasnije, kaže nam Grahovac, čiji kamp će biti organizovan od 2. do 9. jula, a cijena će biti 360 KM.

- Želimo djeci objašnjavati šta treba i kako treba da se radi i trenira. Ono što me raduje je to da će tu biti reprezentativci BiH, kako bivši tako i sadašnji, a između ostalih Enid Tahirović, Marko Panić, Mirsad Terzić, Benjamin i Senjamin Burić, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Nikola Prce, Ivan Karačić, Adnan Šabanović, Mario Blažević, te Fahrudin Melić. Bit će tu i selektor Bilal Šuman koji će obaviti dva-tri treninga, što će mnogo značiti. Radit će i Đorđe Stevanović i Edhem Sirćo, a ako bude zainteresovanih djevojčica, u kampu će biti i Sanja Bajgorić, govori Grahovac i dodaje:

- U kamp će doći Gregoire Detrez, nekadašnji pivot reprezentacije Francuske (55 nastupa i 48 golova, op. a), a on će održati dva predavanja o psihološkoj pripremi.

Njegov Chartres ima ambicije da se vrati u D1 francusku ligu.

- Ambicije su i dalje povratak u elitu, imamo budžet veći nego pola ekipa u prvoj ligi. Prošle godine smo izgubili za gol, a ove se nadamo najboljem. Sad smo sigurno u play-offu i čekamo kiks Istresa, kazao je Grahovac, koji je pratio nastupe reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Mundijal 2019.

Naredni ciklus

- Bilo bi dobro da se ne vraćamo na te stvari, da se prestane pričati o Švicarskoj i da idemo dalje, da se okrenemo narednim kvalifikacijama. Što se mene tiče, nisam se oprostio od reprezentacije i tu sam uvijek ako mogu pomoći, poručio je Grahovac.