loader_50x90
loader_50x90
logo
U Oslobođenju prije 50 godina: Željezničar i Velež poveli trku
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
28. Avgust 2017.

U Oslobođenju prije 50 godina: Željezničar i Velež poveli trku

U Oslobođenju prije 50 godina: Željezničar i Velež poveli trku
U Oslobođenju prije 50 godina: Željezničar i Velež poveli trku
Detalj sa sureta Željezničar - Radnički 5:0

Ponedjeljak, 21. august 1967.

Juče počelo novo fudbalsko prvenstvo Jugoslavije: Željezničar i Velež poveli trku - Prva karakteristika uvodnog kola novog fudbalskog prvenstva države bio je težak poraz šampionskog tima. Velež je na svom terenu bio favorit, ali ko je mogao da očekuje da će tim sa Koševa proći tako, s porazom koji gotovo graniči sa katastrofom.

Drugi sarajevski ligaš veoma je uspješno započeo prvenstvo i poveo trku. Timu sa Grbavice bilo je dovoljno samo pola sata da postigne visoku pobjedu, igrajući i bez neoporavljenog Osima. U ovom susretu trijumfovali su velika borbenost i želja za pobjedom.

Na ostalim frontovima sve je bilo manje-više u znaku očekivanja. Dva gradska derbija završena su bez pobjednika. U Zagrebu su remizirali Zagreb i Partizan, a u Beogradu Crvena zvezda i Dinamo. Dobro su startovali još Hajduk i Rijeka, kao i novi ligaš Maribor, koji je uspio da u Skoplju osvoji bod. Najzad, i drugi novajlija Proleter dobro se držao 57 minuta, a onda je u Zrenjaninu izbio incident, povrijeđen je pomoćni sudija Ilić, utakmica je prekinuta.

U Sarajevo - Željezničar - Radnički 5:0 (0:0): Četiri Sprečina gola.

U Mostaru - Velež - Sarajevo 3:1 (0:0): Šampion slabo startovao.

Odigrano prvo kolo muške savezne rukometne lige: Domaćinima - dvije pobjede: Prvo kolo ovogodišnjeg šampionata države u rukometu donio je gotovo potpuni uspjeh gostujućih ekipa. Samo su Crvenka i Bosna kao domaćini uspjeli da osvoje oba boda, dok su gosti u ostalim susretima potpuno deklasirali protivnike.

Zagreb - Mlada Bosna 16:17 (5:10) - Podvig Sarajlija.

Bosna - Crvena zvezda 21:16 (14:7) - Visočani ubjedljivo bolji.

Utorak, 22. august 1967.

Povodom prvog kola novog fudbalskog prvenstva Jugoslavije: Početak bez sjaja - Blijeda igra šampiona • Rijeka jedini pobjednik u gostima • Da li će se Željezničar iduće nedjelje vratiti neporažen s Kantride? - Početak fudbalskog šampionata države nije baš blistav. I pored brižljivo provedenih priprema, iako je u pripremnom periodu odigrano podosta utakmica, kroz koje su ekipe trebale da se uigraju, u prvom kolu nije prikazan, bar ne u najvećem broju susreta, fudbal kakav se očekivao.

Srijeda, 23. august 1967.

Sarajevski plavi u očekivanju meča sa Rijekom: Osim sigurno igra - Žigante: Ne zanosimo se visokom pobjedom.

20. godišnjica rukometa u Bosni i Hercegovini biće svečano proslavljena velikim turnirom: Muškarci u Sarajevu, žene u Mostaru - Rukometaši su najuspješniji sportisti Bosne i Hercegovine u protekle dvije decenije.

Četvrtak, 24. august 1967.

Prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju: Takmičari Veleža dominiraju - Drugoplasiranu Celulozu mostarski plivači pretekli za 7.000 bodova.

Nesporazumi pred prvo kolo evropskih fudbalskih šampiona: Komitet KEŠ odrediće termin - Sarajevo je dostavilo UEFA detaljan raspored utakmica u septembru i oktobru, iz kojeg se vidi da su za mečeve sa Olimpijakosom slobodna samo dva tremina 20. i 27. septembar.

Petak, 25. august 1967.

Trener Sarajeva Franjo Lovrić u očekivanju nedjeljnog susreta na Koševu sa Vardarom: Pobjede ne dolaze same od sebe.

U nedjelju startuju ekipe sarajevske zone: Dvije Bosne glavni favoriti - Visočka i sarajevska Bosna imaju najveće šanse za osvajanje prvog mjesta.

Subota, 26. august 1967.

Osim igra, Željezničar očekuje bod u Rijeci: Bukalov nastup nije siguran.

Riječani optimistički dočekuju Željezničar: Neka bude kao u Ljubljani.

Nedjelja, 27. august 1967.

Uz drugo kolo fudbalskog prvenstva države: Popravni ispit šampiona.