loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Al-Qaida osudila Trumpovu odluku o Jerusalemu
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Al-Qaida osudila Trumpovu odluku o Jerusalemu

Obraćajući se islamskim militantima, grupa ih je pozvala da zbiju redove kako bi podržali Palestince i zatražila je od muslimana da pomognu s novcem i naoružanjem
Al-Qaida osudila Trumpovu odluku o Jerusalemu
/EPA

Islamska militantna grupa Al Qaeda na Arapskom poluotoku (AQAP) osudila je američku odluku da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i pozvala je militante da zbiju redove kako bi podržali Palestince, prenosi Fena.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je poništio višedecenijsku američku politiku i priznao je Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

U saopćenju koje je prenijela nadzorna grupa SITE, AQAP sa sjedištem u Jemenu, navodi se da je Trumpova odluka rezultat, kako ih naziva, "mjera normalizacije" odnosa između nekih zalivskih arapskih zemalja i Izraela.

- To je, također, očigledan izazov muslimanskom svijetu koji uviđa središnji značaj palestinskih ciljeva. Suočeni s tim ozbiljnim izazovom, mi stojimo uz naš narod u Palestini i podržavamo ih sa svim sredstvima koja posjedujemo - saopćila je grupa.

Obraćajući se islamskim militantima, grupa ih je pozvala da zbiju redove kako bi podržali Palestince i zatražila je od muslimana da pomognu s novcem i naoružanjem.

- Ako se ne pokrenu, Bože oprosti, onda će sutra najsvetije muslimansko mjesto, Mecca, biti prodano i nećete naći nikoga da ga brani - navodi se u saopćenju.

AQAP, koja je formirana u 2009. ujedinjenjem jemenskog i saudijskog ogranka al-Qaide, Sjedinjene Države smatraju jednom od najopasnijih grupa mreže koju je oformio Osama bin Laden.

Sjedinjene Države u više navrata su izvele napade bespilotnim avionima na članove i vođe grupe, koja koristi udaljene regije u južnom Jemenu kao svoju glavnu bazu, prenosi Reuters.