loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Cavusoglu: Odnosi Turske i SAD-a dosegli kritičnu tačku
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
12. Februar 2018.

Cavusoglu: Odnosi Turske i SAD-a dosegli kritičnu tačku

Kritikujući vlasti SAD-a zbog podrške terorističkoj organizaciji PYD/PKK u Siriji, Cavusoglu je kazao da SAD ne dira teroriste ISIS-a kako bi imao izgovor za nastavak saradnje s grupom PYD/PKK
Cavusoglu: Odnosi Turske i SAD-a dosegli kritičnu tačku
/Anadolija

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu upozorio je danas da su bilateralni odnosi između Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) blizu potpunog kraha zbog američke podrške terorističkoj organizaciji PYD/PKK u Siriji-

“Odnosi Turske i SAD-a dostigli su kritičnu tačku. Ili ćemo ih popravljati ili će se u potpunosti uništiti“, kazao je Cavusoglu novinarima na marginama 2. tursko-afričke ministarske konferencije u Istanbulu.

Cavusoglu je poručio da Turska od SAD-a očekuje konkretne korake ka vraćanju povjerenja koje je i izgubljeno američkom krivicom.

Kritikujući vlasti SAD-a zbog podrške terorističkoj organizaciji PYD/PKK u Siriji, Cavusoglu je kazao da SAD ne dira teroriste ISIS-a kako bi imao izgovor za nastavak saradnje s grupom PYD/PKK, sirijskim ogrankom terorističke organizacije PKK.

SAD podržava PYD/PKK i smatra ga pouzdanim saveznikom u borbi protiv ISIS-a u Siriji, a Turska se oštro protivi tome jer je riječ o sirijskom ogranku terorističke organizacija PKK.

image
/Anadolija

Turske snage i snage sirijske opozicije pokrenule su 20. januara operaciju u Afrinu u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu". Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske, prenosi Anadolija.