loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
EU ograničila izvoz gumenih čamaca Libiji 
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
17. Juli 2017.

EU ograničila izvoz gumenih čamaca Libiji 

Odluka ministara vanjskih poslova 28 država članica EU, koja također obuhvata motore za čamce, posljednja je u nizu mjera pomoći haosom i nasiljem razdiranoj Libiji da suzbije priliv migranata u Italiju, preko trenutno glavne rute prema  bloku
EU ograničila izvoz gumenih čamaca Libiji 
/jutarnji.hr 

Evropska unija u ponedjeljak je usvojila ograničenja na izvoz gumenih čamaca Libiji u nastojanju da oteža krijumčarima ljudima da šalju migrante u Evropu, prenosi Fena. 

Odluka ministara vanjskih poslova 28 država članica EU, koja također obuhvata motore za čamce, posljednja je u nizu mjera pomoći haosom i nasiljem razdiranoj Libiji da suzbije priliv migranata u Italiju, preko trenutno glavne rute prema  bloku.

- Donijeli smo odluku da uvedemo ograničenja koja stupaju na snagu od danas u izvozu i snabdijevanju Libije gumenim čamcima i motorima - izjavila je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

- To su sredstva koja koriste krijumčari ljudima za švercerske aktivnosti. Ova odluka koju smo donijeli na nivou Evropske unije pomoći će da još više zakompliciramo njihove živote i aktivnosti - izjavila je novinarima bivša italijanska ministrica vanjskih poslova. 

EU se suočava s rastućim pritiskom Italije da zaustavi priliv migranata na njene obale, uključujući i zahtjeve da njene države članice prihvate desetke hiljada migranata na osnovu vanrednog plana pokrenutog prije skoro dvije godine, koji se najvećim dijelom ne primjenjuje.

Italijanske vlasti već su registrovale 85.000 dolazaka na obale njihove zemlje u prvih šest mjeseci ove godine, prenosi Fena.