loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
EU Trumpu: Trgujte, a ne ratujte, gospodine predsjedniče
još 25 min. čitanja
srijeda
14. Mart 2018.

EU Trumpu: Trgujte, a ne ratujte, gospodine predsjedniče

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je predsjednika SAD-a da "trguje s drugima, a ne ratuje"
EU Trumpu: Trgujte, a ne ratujte, gospodine predsjedniče
Donald Tusk/EPA

Čelnici Evropske unije (EU) pozvali su Sjedinjene Američke Države (SAD) da obnove pregovore o trgovini umjesto da dodatno otežavaju postojeći spor oko carina na metale i automobile.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump potpisao je prošle sedmice odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio uvođenjem poreza na evropske automobile ukoliko EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je, reagujući na takav korak, pozvao predsjednika SAD-a da "trguje s drugima, a ne ratuje".

"Razumijem zašto se američki predsjednik žali na prekomjerne carine između EU-a i SAD-a. Ni mi nismo zadovoljni u vezi s time", rekao je Tusk novinarima.

Dodao je kako je EU upravo zbog toga prije nekoliko godina i počela pregovore sa SAD-om o tom pitanju.

"To je razlog zbog kojeg smo prije nekoliko godina počeli trgovinske pregovore sa SAD-om. Sada bi se opet trebali vratiti pregovorima. Trgujte, a ne ratujte, gospodine predsjedniče", kazao je Tusk.

Pregovori O Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) zamrznuti su nakon Trumpove pobjede u utrci za predsjednika 2016. godine, prenosi Anadolija.