loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Hamas pozvao na palestinski ustanak protiv Izraela
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Hamas pozvao na palestinski ustanak protiv Izraela

Haniyeh je Palestince, muslimane i Arape pozvao na održavanje mitinga protiv američke odluke u petak, nazvavši ga "danom bijesa"
Hamas pozvao na palestinski ustanak protiv Izraela
Ismail Haniyeh - Hamas

Palestinska organizacija Hamas u četvrtak je pozvala na novi ustanak protiv Izraela nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao izraelsku prijestonicu.

-Mi bismo trebali pozivati i raditi na pokretanju intifade u lice cionističkom neprijatelju - rekao je lider Hamasa Ismail Haniyeh u govoru u Gazi.

Haniyeh je Palestince, muslimane i Arape pozvao na održavanje mitinga protiv američke odluke u petak, nazvavši ga "danom bijesa".

-Neka 8. decembar bude prvi dan intifade protiv okupatora. Dali smo upute svim pripadnicima Hamasa i svim njegovim ograncima da budu potpuno spremni na nove upute i naredbe koje bi mogle biti date kako bi se suočili s ovom strateškom opasnošću koja prijeti Jerusalemu i Palestini - kazao je Haniyeh.

On je također pozvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da se povuče iz mirovnog procesa s Izraelom, a Arape da bojkotuju Trumpovu administraciju, prenosi Fena.