loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Južna Koreja imenovala pregovarača o diobi vojnih troškova sa SAD-om
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

Južna Koreja imenovala pregovarača o diobi vojnih troškova sa SAD-om

Chang Won-sam, južnokorejski ambasador u Sri Lanki, imenovan je na poziciju vodećeg pregovarača s američkom stranom oko toga koliki udio Južna Koreja mora plaćati da zadrži oko 28.500 američkih vojnika smještenih u zemlji
Južna Koreja imenovala pregovarača o diobi vojnih troškova sa SAD-om
Chang Won-sam

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da je imenovalo vodećeg pregovarača kako bi raspravljao o sporazumu o diobi vojnih troškova sa Sjedinjenim Državama za američke vojnike koji se nalaze u zemlji.

Chang Won-sam, južnokorejski ambasador u Sri Lanki, imenovan je na poziciju vodećeg pregovarača s američkom stranom oko toga koliki udio Južna Koreja mora plaćati da zadrži oko 28.500 američkih vojnika smještenih u zemlji.

Ministarstvo navodi da je Chang diplomata od karijere i da ima bogato iskustvo u političkim i trgovinskim pitanjima.

U okviru Sporazuma o statusu snaga (SOFA), južna Koreja omogućuje zemljište i vojne objekte bez naknade američkim snagama u Južnoj Koreji (USFK), dok Sjedinjene Države plaćaju troškove za boravak američkih snaga u Južnoj Koreji.

Od 1990-ih godina Južna Koreja je počela dijeliti troškove za američke vojnike u okviru Sporazuma o posebnim mjerama (SMA).

Prvi krug pregovora o SMA održan je u 1991. Pregovori se održavaju svakih pet godina. Planirano je da trenutni SMA sporazum istekne u decembru iduće godine.

Na osnovu trenutnog SMA sporazuma, potpisanog početkom 2014., Južna Koreja je uplaćivala oko trilion vona (900 miliona dolara) svake godine za vojne troškove američkih trupa u zemlji, prenosi Fena.