loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Mađari u Rumuniji zatražili autonomiju, a onda je premijer brutalno zaprijetio: Ako se zavijori mađarska zastava i vi ćete na njoj
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Mađari u Rumuniji zatražili autonomiju, a onda je premijer brutalno zaprijetio: Ako se zavijori mađarska zastava i vi ćete na njoj

Kao Rumun i premijer, odbijam bilo kakav dijalog koji se tiče autonomije dijela Rumunije. To bi bilo suprotno ustavu ove zemlje, naveo je rumunski premijer Mihai Tudose
Mađari u Rumuniji zatražili autonomiju, a onda je premijer brutalno zaprijetio: Ako se zavijori mađarska zastava i vi ćete na njoj
Mihai Tudose zaprijetio Seklerima zbog njihovih zahtjeva/tanjug

Mađarska je danas pozvala ambasadora Rumunije u Bukureštu kako bi izrazila nezadovoljstvo izjavama rumunskog premijera Mihaija Tudosea u kojima je on naizgled fizički prijetio etničkim Mađarima koji u Rumuniji traže autonomiju, prenosi Reuters.

Navodi se da je Tudose reagovao na rezoluciju koju su potpisale političke grupacije etničkih Mađara i u kojoj se poziva na autonomiju u dijelu Rumunije gdje oni čine značajan dio populacije.

image
Peter Sijarto, mađarski ministar vanjskih poslova uputio diplomatsku notu Bukureštu/tanjug

- Poručio sam im da, ukoliko se zastava Seklera (Szeklers) zavijori iznad tamošnjih institucija, oni će se zavijoriti uz tu zastavu. Autonomija za Seklere ne dolazi u obzir. Jedno je dok oni pjevaju u svom dvorištu, ali su stvari iz pravnog ugla veoma jasne, kazao je Tudose privatnoj rumunskoj televiziji "Realitatea".

Zapaljiva retorika

Reuters navodi da Sekleri čine veliki dio populacije etničkih Mađara koji žive u rumunskom regionu Transilvanija ili Erdelj.

Tudose je izjavu dodatno pojačao porukom koju je u četvrtak uvečer objavio na Facebooku, ne pominjući pritom televizijski intervjuu.

image
Mihai Tudose: Autonomija za Seklere ne dolazi u obzir

- Kao Rumun i premijer, odbijam bilo kakav dijalog koji se tiče autonomije dijela Rumunije. To bi bilo suprotno ustavu ove zemlje koji od prvog reda (rečenice) garantuje jedinstvo i nedjeljivost rumunske države, naveo je Tudose na ovoj društvenoj mreži.

Reuters navodi da je zvanična Budimpešta podržavala težnje za autonomijom etničkih Mađara i da su mađarski političari bijesno reagovali na riječi predsjednika rumunske vlade.

MTI prenosi da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas kazao da su Tudoseovi "komentari u kojima on praktično prijeti predstavnicima... jedne nacionalne zajednice pogubljenjem u potpunosti neprihvatljivi" i da rumunski premijer mora da "smiri situaciju".

Reuters podsjeća da je mađarski premijer Viktor Orban, koji će na parlamentarnim izborima 8. aprila pokušati da osvoji novi mandat, dijelio je državljanstvo Mađarske etničkim Mađarima u susjednim državama ubrzo nakon što je preuzeo vlast 2010. godine.

image
Transilvanija u okviru Rumunije

AP navodi da se prava oko 1,2 miliona etničkih Mađara u Rumuniji, uključujući oko 700.000 Seklera u istočnoj Transilvaniji, već decenijama nalaze u centru političkih sukoba dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Podsjećamo, u mađarskim krajevima u rumunskoj Transilvaniji je u oktobru 2013. bilo više desetina masovnih mitinga Seklera koji su javno tražili od Bukurešta da im se dozvoli šira teritorijalna autonomija. Okupljeni su pjevali, nosili mađarske zastave, jašući konje ili vozeći se kočijama.

Identitet Seklera

Lider Seklera Kelemen Hunora izjavio je tada da etnički Mađari žele teritorijalnu autonomiju u Rumuniji kako bi sačuvali svoj identitet i obezbijedili ekonomski napredak. Rumunski političari energično se protive davanju te privilegije manjini.

Podsjećamo, Transilvanija ili Erdelj je dio nekadašnje Austro-Ugarske, a poslije Prvog svjetskog rata je Versajskim mirom dodijeljena Rumuniji, kao i druge regije Austro-Ugarske koje su nastanjivali Rumuni, poput istočnog Banata, Maramureša i Crichane. Prema popisu iz 1920. oko 1.6 miliona etničkih Mađara i Seklera ostalo je u sastavu nove države Rumumije i tada su činili oko 12 posto ukupnog stanovništa Rumunije. Također, tada je pored Seklera u Transilvaniji živjelo oko 800.000 Sasa, doseljenih Nijemaca u 12. i 13. vijeku.

Od 1941. do 1945. Rumunija je pod pritiskom Njemačke ustupila veliki dio Erdelja Mađarskoj, uglavnom nastanjenih Seklerima. Nakon Drugog svjetskog rata etnički Nijemci su uglavnom protjerani ili su otišli u Njemačku tako da je njihov broj danas zanemariv. Rumunske su vlasti 1952. dale status autonomne pokrajine za krajeve sa mađarskom većinom u Erdelju i ta autonomija je trajala do 1968. godine kada je ukinuta, u kontekstu energičnog provođenja politike nacionalne samobitnosti države Rumunije.

Danas etnički Mađari u Rumuniji čine približno šest posto stanovništva i njihov broj se i dalje smanjuje.