loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Nobelovci pisali Vijeću sigurnosti UN-a: Zaustavite vojne napade u Arakanu
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Nobelovci pisali Vijeću sigurnosti UN-a: Zaustavite vojne napade u Arakanu

Grupa koju čini 18 uglednih ličnosti, među kojima se nalazi i 12 dobitnika Nobelove nagrade, poslali su otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a i zemljama članicama u vezi s posljednjim dešavanjima u Mijanmaru
Nobelovci pisali Vijeću sigurnosti UN-a: Zaustavite vojne napade u Arakanu
Arakan/EPA

Grupa koju čini 18 uglednih ličnosti, među kojima se nalazi i 12 dobitnika Nobelove nagrade, poslali su otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a i zemljama članicama u vezi s posljednjim dešavanjima u Mijanmaru.

U pismu pod nazivom "Kriza s Rohingyama se vrlo brzo pogoršava" apeluju na predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a i zemlje članice da poduzmu potrebne mjere kako bi se riješila "humanitarna kriza" u pokrajini Arakan.

"Tražimo da se hitno poduzmu mjere kako bi bili zaustavljeni diskriminirajući vojni napadi koji su nevine ljude primorali da napuste vlastite domove i zemlju, čime su ih učinili građanima bez države", navodi se u otvorenom pismu.

Pismo su, između ostalih, potpisali profesor Muhammad Yunus, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Betty Williams, irska aktivistkinja i nobelovka i Malala Yousafzai, aktivistkinja za ljudska prava djeteta i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Vijeće sigurnosti UN-a bi danas trebalo održati zasjedanje o dešavanjima u Mijanmaru.

Matthew Rycroft, britanski ambasador u UN-u, kazao je novinarima da su Velika Britanija i Švedska, zbog rastućeg nasilja u Arakanu, sazvali sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Duniya Aslam Khan, portparolka Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), ove sedmice je izjavila da je više od 310.000 Rohingya muslimana od 25. augusta iz Mijanmara pobjeglo u Bangladeš.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani bježati ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi, prenosi Anadolija.