loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Novcem koji se troši na bombe za njeno rušenje, moguće je ponovo izgraditi Siriju
još 25 min. čitanja
utorak
17. April 2018.

Novcem koji se troši na bombe za njeno rušenje, moguće je ponovo izgraditi Siriju

Predsjednik Turske Erdogan se danas obratio članovima kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu, a tom prilikom je govorio o aktuelnim dešavanjima. U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je borba protiv terorizma
Novcem koji se troši na bombe za njeno rušenje, moguće je ponovo izgraditi Siriju
/Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako se Sirija može ponovo izgraditi od sredstava koja se troše za bombe kojima se ova zemlja ruši.

Erdogan se danas obratio članovima kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu, a tom prilikom je govorio o aktuelnim dešavanjima. U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je borba protiv terorizma.

"Od početka operacije 'Maslinova grana' koju smo započeli 20. januara, neutralizirali smo ukupno 550 terorista PKK-a, od čega 209 unutar zemlje i 341 u sjevernom Iraku. U Afrinu je neutralizirano najmanje 4.205 terorista", poručio je turski predsjednik Erdogan.

image
/Anadolija

U vezi sa borbom protiv terorističke organizacije FETO, Erdogan je kazao da je "uhvaćeno ukupno 80 pripadnika FETO-a, i to u posljednjim akcijama šest na Kosovu i tri na Gabonu".

"Kraj vodećeg teroriste (Fetullah Gulen) koji misli da se spasio time što je pobjegao u Pennsylvaniju, neće biti nimalo drugačiji. Prije ili kasnije i njega ćemo dovesti. Svako ko bude izdao ovu zemlju i ovaj narod prije ili kasnije će biti adekvatno kažnjen", rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio kako je njegova zemlja u 2016. godini za razvoj i humanitarnu pomoć u svijetu osigurala šest milijadi dolara, što je na tom planu čini drugom zemljom u svijetu.

"Kada je riječ o humanitarnoj pomoći, evropske zemlje ali i cijeli svijet za nas pao na tom ispitu. Novcem koji se troši za bombe kojima se ruši Sirija moguća je ponovna izgradnja ove zemlje", istakao je Erdogan.

Lider turske opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli danas je pozvao turske vlasti da raspišu prijevremene izbore u augustu ove godine, a Erdogan osvrnuo na odnos sa MHP-om, tačnije na narodnu alijansu dvije partije.

Najprije je kazao kako opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) u posljednjem periodu konstantno mijenjala svoje stavove, te dodao:

"Ovaj proces je MHP i AK Parti doveo do narodne alijanse. Sada će, ako Bog da, narodnom alijansom započeti jedan novi period u Turskoj, a ovu alijansu prenosimo na predsjedničke i parlamentarne izbore 2019. godine. Na ovom planu su napravljene sve pravne izmjene, a usvojio ih je i naš parlament. Tako nismo samo promijenili naš sistem vođenja države, istovremeno smo uspostivili i pravnu strukturu u turskoj politici, u sklopu koje partije pod različitim imenima mogu udružiti svoje snage za budućnost zemlje i naroda. Sve to ukazuje da u našoj zemlji ništa neće biti kao prije. To je pokazatelj da ćemo sigurnim koracima nastaviti ka cilju velike i jake Turske", poručio je Erdogan.

image
/Anadolija

Erdogan je govorio i o vojnoj intervenciji Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske u Siriji, te poručio kako je ova operacija pokazala koliko kriza u regiji ima potencijal da se proširi na cijeli svijet, prenosi Anadolija.