loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Parlament podržao izlazak Britanije iz EU
još 25 min. čitanja
utorak
12. Septembar 2017.

Parlament podržao izlazak Britanije iz EU

Propao pokušaj laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se razvrgnuti veze s EU
Parlament podržao izlazak Britanije iz EU
Britanska premijerka Theresa May pozdravila je glasanje u parlamentu i podršku zakonu o razvrgavanju veza s Evropskom unijom/EPA

Zastupnici u britanskom parlamentu su, s 326 glasova za i 290 protiv, glasali za odbijanje amandmana laburista

Zastupnici u britanskom parlamentu glasali su u noći s ponedjeljka na utorak za podršku zakonu o izlasku Britanije iz Evropske unije, omogućivši da on uđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa, te su se izjasnili protiv pokušaja opozicionih laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se razvrgnuti političke, finansijske i pravne veze s EU.

Laburisti su pozvali vladu da popusti prilikom donošenja zakona o povlačenju Britanije iz EU, navodeći da nekoliko članova zakona omogućuje vladi da ugrabi moć.

Povijesna odluka

 

Nakon više od osam sati rasprave, zastupnici u britanskom parlamentu su, s 326 glasova za i 290 protiv, glasali za odbijanje amandmana laburista, koji bi zaustavio zakon i onemogućio da on pređe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa te su u drugom čitanju podržali zakon o povlačenju iz EU.

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je glasanje u parlamentu i podršku zakonu o razvrgavanju veza s Evropskom unijom, navodeći da ta odluka znači, kako je rekla, “da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima”.

“Rano jutros parlament je donio povijesnu odluku da podupre volju britanskog naroda i glasa za zakon koji daje sigurnost i jasnoću uoči našeg povlačenja iz Evropske unije”, kazala je May u izjavi nakon glasanja, prenosi Hina.

Solidni temelji

 

“Iako ostaje još dosta toga da se uradi, ova odluka znači da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima te nastavljamo ohrabrivati zastupnike iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva da rade zajedno na podršci ovom vitalno važnom zakonu”, istaknula je britanska premijerka.

Zakon o kojem je riječ predviđa prenošenje zakona EU na britansko zakonodavstvo kako bi se osiguralo da Britanija ima zakone koji funkcioniraju i isti pravni okvir kao i EU u trenutku Brexita.