loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Promjene podsjećaju na prošlost
još 25 min. čitanja
četvrtak
17. Maj 2018.

Promjene podsjećaju na prošlost

Osvrt na rezultate izbora u Maleziji, gdje je pobijedila opozicija okupljena oko Saveza za nadu. Neki analitičari nazvali su ovo izbornim cunamijem
Promjene podsjećaju na prošlost
Mahathir Mohamad u Kuala Lumpuru nakon pobjede / EPA

Izbori u Maleziji održani 9. maja predstavljaju prekretnicu u historiji ove države. Prvi put nakon nezavisnosti 1957. godine, vladajuća stranka UMNO (Ujedinjena malajska nacionalna organizacija) i njeni koalicioni partneri izgubili su izbore. Opozicija okupljena oko Saveza za nadu (Pakatan Harapan), predvođena devedesetdvogodišnjim veteranom malezijske politike Mahathirom Mohamadom, osvojila je pobjedu. Neki analitičari su ovo nazvali izbornim cunamijem. Vlada Najib Tun Razaka bila je uključena u niz skandala, uključujući i aferu poznatu kao “1MDB” u koju je uključen i sam premijer.

Polaganje zakletve Mahathira Mohamada 10. maja kao sedmog premijera predstavlja zanimljiv politički povratak ovog lidera. Poznat kao Dr. M u Maleziji, novi premijer je vladao tom državom od 1981. do 2003. i zaslužan je za modernizaciju te zemlje. On je također rijetki političar koji je odabrao, a potom politički porazio ukupno pet svojih nasljednika. Prvo je porazio svoje zamjenike Musa Hitama i Tun Ghafar Babu 1980-ih i ranih 1990-ih. Anwar Ibrahim je bio obećavajući izbor za nasljednika prije nego što je nastao raskol 1998. između mentora i protégéa. Tadašnji premijer je smijenio Anwara Ibrahima, tužilaštvo pod političkom kontrolom ga je procesuiralo za sodomiju (što je krivično djelo u Maleziji) i donedavni zamjenik premijera je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Tadašnji ministar vanjskih poslova Abdullah Ahmad Badawi naslijedio je Mahathira Mohamada 2003. i ostao je na vlasti šest godina. Dr. M je odigrao značajnu ulogu u rušenju Badawija te usponu Najib Tun Razaka na poziciju premijera.

Nakon raskola i sa petim nasljednikom Tun Razakom i UMNO-om, Mahathir Mohamad u zadnjih par godina postaje ključni opozicionar. U zanimljivom preokretu, Mahathir Mohamad je napravio deal sa Anwarom Ibrahimom – koji je i sada u zatvoru nakon još jednog politički motiviranog sudskog procesa – i bivši rivali su nastupili zajedno na izborima 9. maja. Niz drugih bivših zvaničnika UMNO-a koji su 1998. rušili Anwara Ibrahima nastupili su zajedno u okviru Pakatan Harapan. Činjenica da su se UMNO-ovi političari koji su 1998. smatrani starom gardom pojavili 2018. kao snaga promjene najbolje govori o Najib Tun Razaku i njegovoj vladi.

Nakon što je Dr. M ponovo postao premijer 10. maja, politička budućnost Anwara Ibrahima neodoljivo podsjeća na 1998. godinu. I danas kao i tada se očekuje od Mahathira Mohamada da ustupi vlasti Anwaru Ibrahimu. S obzirom na to da je Anwar Ibrahim i dalje u zatvoru, očekuje se da će dobiti pomilovanje kralja Malezije, uskoro biti pušten na slobodu, te da će se kandidovati za parlament. To je mapa puta za povratak na političku scenu. Ako Mahathir Mohamad odstupi u korist Anwara Ibrahima, to bi predstavljao realizaciju plana za koji su mnogi mislili da će se realizovati 1990-ih. Ovo bi također bila prilika da Dr. M ispravi grešku iz 1998. kada je uz njegovo odobrenje vođena kampanja protiv Anwara Ibrahima. Malezijska politika bi se na taj način vratila na situaciju u kojoj je bila 1998. uz to što je izgubila dvadeset godina tokom kojih su vladale pretežno nekompetentne vlasti.

U slučaju da Dr. M i ovog puta nađe i protežira novog nasljednika, to bi bio već poznati scenarij. U svakom slučaju, trenutna politička scena u Maleziji ima sličnosti sa 1998. godinom.

(Ovaj tekst je adaptirana verzija komentara objavljenog pod naslovom How change in Malaysia looks like the past u The Jakarta Post)