loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Tillerson: Trump se pokorio volji američkog naroda po pitanju Jerusalema
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Tillerson: Trump se pokorio volji američkog naroda po pitanju Jerusalema

Šef američke diplomatije stao je, međutim, iza svog predsjednika i insistirao je da odluka neće pokvariti ono što bi bio inače pozitivan prijem od kolega iz EU i NATO-a
Tillerson: Trump se pokorio volji američkog naroda po pitanju Jerusalema
Rex Tillerson/EPA

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je u četvrtak da se, priznavajući Jerusalem kao prijestonicu Izraela, predsjednik Donald Trump pokorio volji američkog naroda.

Tillerson je u Evropi na turneji po tri grada i njegovi razgovori s američkim saveznicima pali su donekle u sjenu globalnim zgražanjem Trumpovom kontroverznom odlukom.

Šef američke diplomatije stao je, međutim, iza svog predsjednika i insistirao je da odluka neće pokvariti ono što bi bio inače pozitivan prijem od kolega iz EU i NATO-a.

-Predsjednik je jednostavno proveo volju američkog naroda - izjavio je Tillerson na konferenciji za novinare s austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom.

Bivši čelnik naftnog giganta ExxonMobile naglasio je da je Trump jednostavno provodio američki zakon koji obavezuje predsjednika da jednog dana izmjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

-Ništa se nije promijenilo osim toga što je predsjednik sada proveo zakon iz 1995. godine - kazao je on, insistirajući kako Washington želi da Izrael i Palestinci dogovore mirovni sporazum.

-To je povezano s američkim zakonom i američkom odlukom, a svaka zemlja ima pravo da odluči po pitanju svoje ambasade u Izraelu - kazao je Tillerson, prenosi Fena.