loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
Trump priznao Jerusalem prijestonicom Izraela
još 25 min. čitanja
srijeda
6. Decembar 2017.

Trump priznao Jerusalem prijestonicom Izraela

On je rekao da su SAD duboko opredijeljene da pomognu da se postigne mirovni sporazum prihvatljiv i Izraelcima i Palestincima
Trump priznao Jerusalem prijestonicom Izraela
EPA

Američii predsjednik Donald Trump priznao je večeras Jerusalem prijestonicom Izraela.

"Odlučan sam da je došlo vrijeme da se zvanično prizna Jerusalem kao prijestonica Izraela. To je najbolje u interesu SAD i u interesu procesu rješavanja situacije na Bliskom istoku", rekao je večeras Tramp novinarima u Bijeloj kući.

On je rekao da su SAD duboko opredijeljene da pomognu da se postigne mirovni sporazum prihvatljiv i Izraelcima i Palestincima.

"Učiniću sve u mojoj moći da pomognem da se isposluje takav sporazum", rekao je Trump u Bijeloj kući.

On je dodao da dosadašnje nepriznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela nije učinilo ništa da se postigne mir.

"Ne možemo ostvariti napredak ako stalno ponavljamo iste greške i neuspjehe iz prošlosti. Novi izazovi zahtijevaju nove pristupe", rekao je Trump, dodajući da je ovo je novi pristup rješavanju sukoba na Bliskom istoku.

image
EPA

Trump je podsjetio da više od 20 godina svaki njegov prethodnik odbijao da prebaci ambasadu u Jerusaem i da prizna taj grad kao glavni grad.

Američki predsjednik je rekao da je naložio State Department da razvije plan relokacije američke Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

"Jerusalem mora da ostane sveto mjesto za sve tri velike religije", rekao je Trump, dodajući da su SAD spremne da podrže rješenje koje podrazumijeva dvije države, ako to dvije strane tako žele, prenosi Srna.