loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Svijet
U Parizu od početka godine preminulo 18 beskućnika
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

U Parizu od početka godine preminulo 18 beskućnika

Ekstremno niske temperature koje su u posljednjih nekoliko mjeseci zahvatile Francusku, predstavljaju veliku prijetnju za ljude koji žive na ulici
U Parizu od početka godine preminulo 18 beskućnika
/EPA

Od početka godine u Parizu, glavnom gradu Francuske, preminulo je 18 beskućnika.

Udruženje koje pruža podršku beskućnicima i koje evidentira smrtne slučajeve na ulici CMDR smatra da je broj preminulih mnogo veći.

U saopćenju udruženja, koje za cilj ima ukazati na probleme beskućnika, navodi se kako je u Parizu i njegovim predgrađima od početka godine zabilježeno 18 smrtnih slučajeva na ulici.

Ističu kako ekstremno niske temperature koje su u posljednjih nekoliko mjeseci zahvatile Francusku, predstavljaju veliku prijetnju za ljude koji žive na ulici.

image
/EPA

Vlasti u Parizu nedavno su saopćile kako je zbog ekstremno niskih temperatura zraka u centre za hitno zbrinjavanje dodan 1.691 krevet.

U četvrtak će biti organizirana "Noć solidarisanja", u sklopu koje će 1.700 volontera nastojati utvrditi broj beskućnika u Parizu. Volonteri će obilaziti područja ispod mostova, napuštene objekte, željezničke, autobuske i metro stanice u 350 naselja u Parizu i razgovarati sa beskućnicima te u formulare unijeti njihovu starosnu dob, zdravstveno stanje i informacije o porodici.

Uprava Grada Pariza nastojat će na taj način pronaći konkretna rješenja za beskućnike u ovom gradu.

Prema istraživanju urađenom 2012. godine, u Francuskoj je 143.000 osoba živjelo na ulicama. Nevladine organizacije smatraju kako je broj beskućnika mnogo veći, prenosi Anadolija.