loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Sarajevo
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH posjetio EDUS
još 25 min. čitanja
četvrtak
21. Septembar 2017.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH posjetio EDUS

Khaldoun Sinno se upoznao sa roditeljima koji su početkom ove školske godine pokrenuli kampanju "Gdje je moja škola?"
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH posjetio EDUS
Srdačan razgovor sa roditeljima i predstavnicima EDUS-a

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno, posjetio je trenutno aktivne grupe za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, koje vodi nevladina organizacija EDUS – Edukacija za sve.

Osim što se upoznao sa naučnom metodologijom koju ova organizacija primjenjuje u radu s djecom, zamjenik šefa Delegacije EU Sinno se također upoznao sa roditeljima koji su početkom ove školske godine pokrenuli kampanju "Gdje je moja škola?", kako bi skrenuli pažnju na potrebu za boljom institucionalnom podrškom programu intenzivnog rada sa djecom s poteškoćama u razvoju, u okvirima kvalitetnijeg sistemskog rješenja za obrazovanje i podršku djece.

Prazne učionice

- Učionice su i dalje prazne, program po kojem su naša djeca uspijevala napredovati je stavljen izvan upotrebe, a djeca nam gube dragocjeno vrijeme, poručili su roditelji.

Nakon srdačnog razgovora s roditeljima, zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno je pozdravio njihove aktivnosti i angažman u realizaciji prava njihove djece.

- Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH također je izrazio zadovoljstvo da u BiH postoji tako napredna praksa kao i mogućnost za poboljšanje postojećeg sistema podrške djeci, te nadu da će domaće vlasti prepoznati tu mogućnost i pružiti odgovarajuću podršku, što je EU već činila kroz projekte sa UNICEF-om i UNDP-om u kojima je EDUS bio jedan od aktera, istakla je Sanela Lindsay, generalna sekretarka EDUS-a.

EDUS - Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje. EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom, a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti- Univerziteta Columbia u Njujorku.

Prava djece

Do sada je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a veliki broj je uspješno uključen u redovno školovanje. EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poteškoćama, kao i pravima djece koja ih imaju.

Slični tekstovi po tagovima