logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 10. august
još 25 min. čitanja
četvrtak
10. Avgust 2017.

Na današnji dan - 10. august

Italijanski državnik Camillo Benso Cavour rođen je 1810. godine. Kao premijer Pijemonta (1852) pod Vitorijom Emanuelom II modernizovao je vojvodstvo i bio ključna ličnost u pokretu za ujedinjenje Italije pod Savojskom dinastijom
Na današnji dan - 10. august
Camillo Benso Cavour/

955. Vojska njemačkog cara Ota I potukla je Mađare u bici kod Lechfelda, otklonivši opasnost mađarske invazije.

1675. Po nalogu kralja Charlesa II, položen je kamen temeljac kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Greenwichu. Zadatak opservatorije bio je da izučavanjem položaja zvijezda pomaže navigaciji. Prvi kraljevski astronom bio je John Flamsteed.

1842. Velika Britanija donijela je zakon kojim je ženama i djeci mlađoj od 10 godina zabranjen rad u podzemnim rudnicima.

1846. U Washingtonu osnovan centar za naučna istraživanja Smithsonian Institution. Ta, danas najveća ustanova te vrste u svijetu, ustanovljena je po oporuci britanskog naučnika Jamesa Smithsona koji je umro 1829, a svoj imetak od preko 100.000 funti zavještao SAD-u.

1904. Ruska flota pretrpjela je u rusko-japanskom ratu teške gubitke u borbi s japanskim ratnim brodovima pri pokušaju da se probije iz blokirane luke Port Arthur.

image
Bukurešt

1913. U Bukureštu je potpisan mir između Bugarske i balkanskih saveznika Grčke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Bukureštanskim mirom Makedonija je podijeljena između Bugarske, Grčke i Srbije, a Rumunija je dobila južnu Dobrudžu.

1914. Francuska je, na početku Prvog svjetskog rata, objavila rat Austro-Ugarskoj.

1920. U Sèvresu, predgrađu Pariza, potpisan je poslije Prvog svjetskog rata mirovni ugovor Turske i članica Antante kojim je Turska lišena mnogih teritorija Otomanskog carstva. Ugovor je izazvao veliko ogorčenje u Turskoj, čija Skupština je odbila da ga ratifikuje.

1964. Papa Pavle VI donio je svoju prvu encikliku o pomirenju sa ostalim kršćanskim crkvama, nekršćanskim vjerskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

1990. Šefovi arapskih država su većinom glasova (12 za, osam protiv) osudili iračku okupaciju Kuvajta. Irački predsjednik Sadam Husein pozvao je muslimane da počnu džihad protiv stranih trupa i korumpiranih arapskih vođa.

1994. Književnica Taslima Nasrin, suočena s prijetnjama islamskih fundamentalista u Bangladešu da će je ubiti, izbjegla u Švedsku.

1998. Princ Al-Muhtadi Bila, stariji sin brunejskog sultana Hasana Bolkije, jednog od najbogatijih ljudi svijeta, proglašen je nasljednikom prijestola.

1999. Islamski gerilci proglasili rusku pokrajinu Dagestan nezavisnom državom i pozvali na sveti rat (džihad) za oslobođenje od ruske vlasti.

image
Vidoje Blagojević/

2001. Pripadnici SFOR-a u Banjoj Luci su uhapsili pukovnika Vojske RS-a Vidoja Blagojevića. Osuđen je na 18 godina zatvora za počinjeni genocid u Srebrenici u julu 1995. nad Bošnjacima.

2001. U napadu pobunjenika iz pokreta UNITA na putnički voz južno od Luande, ubijeno je 250 ljudi. To je bio jedan od najkrvavijih incidenata u građanskom ratu u Angoli.

2003. Uz pomoć specijalne veze između Zemlje i Međunarodne svemirske stanice, vjenčali se ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko koji je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, i Jekaterina Dmitrijeva, koja je bila u svemirskom centru u Houstonu. To je prvo svemirsko vjenčanje u historiji čovječanstva.

2004. Libija pristala da isplati 35 miliona dolara kao kompenzaciju porodicama oko 160 žrtava neameričkog porijekla koje su poginule u bombaškom napadu na noćni klub u zapadnom Berlinu 1986. godine.