logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 10. februar
još 25 min. čitanja
subota
10. Februar 2018.

Na današnji dan - 10. februar

U mjestu Crna rečka kod Sankt Peterburga u dvoboju 1837. godine ubijen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik realizma u ruskoj prozi i jedan od najvećih liričara svjetske književnosti (“Evgenije Onjegin”, “Boris Godunov”). U dvoboju ubio ga je gardista carske konjičke garde Georges d‘Anthès
Na današnji dan - 10. februar
Aleksandar Sergejevič Puškin

1258. Mongoli zauzeli Bagdad, tadašnji centar islamskog svijeta, spalili grad i pobili 10.000 ljudi.

1763. Mirovnim ugovorom u Parizu završen je Sedmogodišnji rat, prvi oružani sukob svih evropskih sila. Sporazumom, koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i Španija, Francuska se gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji je prepustila i Kanadu. Španija je dobila Luizijanu i Kubu, a Pruska je zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije.

1891. Zaslugom čuvenog geologa Jovana Žujovića, na Velikoj školi u Beogradu osnovano je Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

1895. U Augsburgu rođen Berthold Brecht, njemački književnik. Po smionosti svog izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, Brecht je najistaknutiji njemački dramatičar 20. stoljeća.

1901. U Beču umro Milan Obrenović, knez (1872-1882), a potom kralj Srbije (1982-1889). Tokom njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878, kada su joj pripojena i četiri okruga. Zaključio je s Bečom Tajnu konvenciju 1881. kojom je ograničena nezavisnost Srbije u korist Austro-Ugarske. Abdicirao je 1889. u korist maloljetnog sina Aleksandra.

1935. U Travniku rođen Miroslav Ćiro Blažević, nogometni stručnjak, bivši selektor Švicarske, Hrvatske, Irana te BiH.

1947. U Parizu potpisani mirovni ugovori zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu i bivših saveznika Hitlerove Njemačke.

image
Sharon Stone

1958. U Meadvilleu u Pensilvaniji rođena Sharon Yvonne Stone, američka filmska glumica, producentica, spisateljica i bivši model. Popularnost je stekla početkom 90-ih ulogama u erotskim trilerima “Sirove strasti” i “Sliver”.

1962. Američki pilot Francis Gary Powers, oboren 1960. dok je prelijetao SSSR špijunskim avionom U-2, u Berlinu je razmijenjen za sovjetskog obavještajca Rudolfa Abela.

1964. U sudaru dva australijska ratna broda u zalivu Jarvis potonuo je razarač Voyager i poginulo je više od 80 mornara.

1979. U Ljubljani umro slovenački političar Edvard Kardelj, visoki funkcioner SKJ i jedan od najbližih saradnika predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Od 1963. do 1967. bio je predsjednik Skupštine SFR Jugoslavije.

1996. IMB kompjuter nazvan Duboko plavo ušao je u historiju šaha pobjedom nad svjetskim prvakom Garijem Kasparovom.

1997. Hrvatski ekstremisti iz zapadnog dijela Mostara otvorili su vatru na Bošnjake iz istočnog dijela grada koji su na zapadnu stranu došli da posjete groblje. Dvije osobe su poginule, a 38 je ranjeno. Mostar je tokom rata bio podijeljen 1993. na istočni pod kontrolom Armije BiH i zapadni pod kontrolom HVO-a.

1998. Umro bivši francuski ministar inostranih poslova Maurice Schumann, tvorac projekta Evropske unije - Schumannovog plana.

image
Arthur Miller

2005. Umro Arthur Miller, velikan američkog pozorišta, koji je napisao “Smrt trgovačkog putnika” i čija su djela uglavnom govorila o običnim ljudima. Miller je smatran za jednog od najvećih dramskih pisaca 20. vijeka.

2006. Za predsjednika Kosova izabran Fatmir Sejdiu, visoki funkcioner Demokratskog saveza Kosova.

2006. Umro meksički slikar i vajar Juan Soriano, čije se velike skulpture nalaze na značajnijim mjestima u glavnom gradu Meksika.

2013. U stampedu na željezničkoj stanici u indijskom gradu Allahabadu poginulo 36 osoba.