logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 11. april
još 25 min. čitanja
srijeda
11. April 2018.

Na današnji dan - 11. april

Postignut sporazum u Fontainebleauu 1814. godine prema kojem je Napoleon Bonaparte abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prijestolu ga je zamijenio Louis XVIII
Na današnji dan - 11. april
Napoleon Bonaparte

1227. Umro Džingis-kan, mongolski vojskovođa i osnivač mongolske države.

1514. Umro Donato Bramante, italijanski arhitekt. Posljednjih petnaest godina proveo je radeći za pape Alexandra VI i Julija II.

1713. Utrehtskim mirom okončan rat za špansko naslijeđe. Nizom ugovora, koje su 1713, 1714. i 1715. potpisali Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska, preuređena je mapa Evrope, a Španija je prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone.

1755. Rođen James Parkinson, britanski ljekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

1899. SAD od Španije preuzele Filipine.

1919. Osnovana Međunarodna organizacija rada sa sjedištem u Genevi.

image
Branimir Johnny Štulić

1953. U Skoplju rođen Branimir Johnny Štulić, osnivač muzičkog sastava Azra. Štulić je jedna od najkontroverznijih ličnosti jugoslovenske rok-scene 80-ih godina. Njegove pjesme imale su dvojaki učinak na publiku.

1973. Nacistički lider Martin Bormann zvanično proglašen mrtvim i skinut sa liste traženih ratnih zločinaca u SR Njemačkoj.

1984. Konstantin Černjenko izabran za predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1985. Umro predsjednik Albanije Enver Hodža. Kao neprikosnoveni komunistički lider od završetka Drugog svjetskog rata do smrti bio je pristalica staljinističkog kursa.

1991. Savjet bezbjednosti UN-a objavio formalni kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu štetu i uništiti oružje za masovno uništavanje.

image
Slavko Ćuruvija

1999. U Beogradu ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin. On je ubijen ispred ulaza u zgradu u kojoj je živio u Ulici Ive Lole Ribara. Ubistvo nije razjašnjeno.

1999. Indija uspješno isprobala raketu dugog dometa tipa agni, sposobnu da nosi i nuklearne projektile.

2001. Škotska kompanija PPL Terapeitiks Pielsi, koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara - ovcu Doli, saopštila da je proizvela pet kloniranih prasića.

2002. U sjedištu UN-a u New Yorku zvanično osnovan stalni Međunarodni sud za ratne zločine, nakon što je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. kojim je ovaj sud uspostavljen.

2002. Bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije i haški optuženik Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo na ulazu u zgradu Skupštine SRJ.

2003. Pripadnici SFOR-a u Tuzli uhapsili Nasera Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici, i izručili ga Tribunalu u Haagu, pred kojim je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima u istočnoj Bosni, od početka rata do 1993. godine. Osuđen je 30. juna 2006. na dvije godine zatvora, ali je dvije godine kasnije Apelaciono vijeće preinačilo tu presudu i oslobodilo ga krivice. Ponovo je uhapšen 10. juna 2015. u Bernu u Švajcarskoj po potjernici Srbije i izručen 26. juna BiH. U toku je proces u Sarajevu po optužnici za ratni zločin.

2006. Italijanska policija uhapsila je šefa sicilijanske mafije Bernarda Provencana, koji je više od 40 godina proveo u bjekstvu. Provencano (73), najtraženiji čovjek u Italiji, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za više od 10 ubistava, uhapšen je u vikendici u blizini svog rodnog mjesta Korleone, proslavljenog u Coppolinom filmu “Kum”.