logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 11. februar
još 25 min. čitanja
nedjelja
11. Februar 2018.

Na današnji dan - 11. februar

Lider Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Nelson Mandela 1990. godine pušten je na slobodu nakon 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima
Na današnji dan - 11. februar
Nelson Mandela

1847. Rođen američki pronalazač Thomas Alva Edison. Registrovao je više od hiljadu patenata, uključujući sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf (gramofon), mikrofon, megafon, fonometar.

1858. Tokom rata za reformu (1856-1861) Benito Juarez proglašen je u Vera Kruzu ustavnim predsjednikom Meksika.

1868. Umro francuski fizičar Jean-Bernard Leon Foucault, koji je s Armandom Fizeauom izmjerio brzinu svjetlosti. Ogledom s klatnom (Fukoov eksperiment) dokazao je obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop i usavršio teleskop.

1889. U Japanu usvojen ustav, kojim je predviđen dvodomni parlament, ali je car zadržao izvršnu vlast.

1919. Friedrich Ebert je izabran za prvog predsjednika Njemačke, koja je poslije Prvog svjetskog rata postala republika.

1929. Sporazumom u Luteranu između Italije i Svete stolice stvorena je nezavisna papska država Vatikan. Time je riješeno “Rimsko pitanje” - spor italijanske države i Svete stolice nastao 1870, poslije priključenja Italiji papske države i grada Rima.

1945. U Jalti na Krimu završena je konferencija lidera triju velikih sila antihitlerovske koalicije. Predsjednik SAD-a Roosevelt, lider SSSR-a Staljin i britanski premijer Churchill uskladili su vojne planove za okončanje Drugog svjetskog rata, odredili nove odnose u Evropi i dogovorili se o osnivanju Ujedinjenih nacija.

1970. Japan postao četvrta zemlja u svijetu koja je lansirala vještački satelit.

1975. Margaret Thatcher izabrana za predsjednicu Konzervativne stranke, kao prva žena koja je u Velikoj Britaniji postala šef političke partije.

1979. Ajatolah Homeini proglasio u Teheranu kraj monarhije i uspostavio prelaznu vladu, što se obilježava kao pobjeda islamske revolucije i početak islamske republike.

1993. Umrla srpska književnica Desanka Maksimović.

1994. Pet američkih kosmonauta (Charles Bolden, Kenneth Reiter, Jan Davis, Chang Diaz Franklin, Ronald Sega) i jedan ruski (Sergei Krikalev) spustili se u šatlu Discovery na Zemlju, okončavši prvu američko-rusku spejs-šatl misiju.

image
Roger Vadim

2000. U Parizu umro francuski reditelj Roger Vadim. Poznati filmovi koje je režirao: “I bog stvori ženu” sa Brigitte Bardot, “Opasne veze” sa Annette Stroyberg, “Poroci i vrline” sa Catherine Deneuve.

2002. U Zagrebu umro kardinal i bivši zagrebački nadbiskup (1970-1997) Franjo Kuharić.

2004. Južnokorejski i američki istraživači objavili da su uspješno klonirali ljudski embrion koji će se koristiti u medicinske svrhe.

2008. Umro američki glumac Roy Scheider, najpoznatiji kao šerif Brodi iz filma “Ajkula”.

2011. Predsjednik Egipta Hosni Mubarak podnio je ostavku pod pritiskom građana. Mubarak je na tom položaju bio od 1981. U sukobu vlasti i demonstranata tokom višednevnih protesta protiv vlasti i predsjednika Mubaraka poginulo je blizu 900 osoba.

image
Whitney Houston

2012. Umrla američka pjevačica i glumica Whitney Houston, najnagrađivanija pjevačica svih vremena, sa preko 400 trofeja, uključujući i najviša muzička priznanja, među kojima su šest Grammy nagrada, dvije Emmy i 30 bilbord-nagrada.

2014. U Woodsideu umrla Shirley Temple, američka glumica, jedna od najpopularnijih dječijih filmskih zvijezda svih vremena.