logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 11. januar
još 25 min. čitanja
četvrtak
11. Januar 2018.

Na današnji dan - 11. januar

U Caucai u Španiji 347. godine rođen vizantijski car Flavije Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, posljednji vladar jedinstvenog Rimskog carstva. Proglasio kršćanstvo državnom religijom i zabranio paganske kultove
Na današnji dan - 11. januar
Car Teodosije Veliki

1569. U Engleskoj, pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija. Prihod korišćen za obnovu utvrđenja, luka i druge javne radove.

1843. Austrijski car Ferdinand I u vrijeme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena, posebno u novinama i javnim spisima.

1886. U New Yorku počeo prvi šahovski meč za prvaka svijeta Wilhelma Steinitza i Johannesa Zukertorta, koji je dobio Steinitz rezultatom 10:5, uz pet remija. Titulu odbranio 1889. i 1892. u mečevima protiv Mihaila Chigorina, ali je 1894. poražen od Emanuela Laskera. Napisao “Udžbenik modernog šaha”, koji se smatra osnovom moderne šahovske strategije.

1919. Rumunija anektirala Transilvaniju, koja je bila u sastavu Austro-Ugarske do njenog raspada 1918. Mirom u Trianonu 1920. Transilvanija formalno dodijeljena Rumuniji.

1922. Prvi pacijent izliječen inzulinom od šećerne bolesti, četrnaestogodišnji Kanađanin Leonard Thompson.

image
Thomas Hardy

1928. Umro engleski pisac Thomas Hardy. Važio za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, nazivan posljednjim velikim viktorijancem. Pisao je o selu i u engleskoj literaturi stvorio tzv. pokrajinski roman i pripovijetku.

1942. Japanci u Drugom svjetskom ratu zauzeli Kuala Lumpur.

1946. Ustavotvorna skupština u Tirani proglasila Narodnu Republiku Albaniju.

1962. Pod snježnom lavinom, koja je u peruanskim Andima zatrpala selo Huaskaran, život izgubilo više od 3.000 ljudi.

1966. Umro švicarski skulptor i slikar italijanskog porijekla Alberto Giacometti, čije obimno, raznovrsno i osobeno djelo predstavlja izraz gotovo svih dominantnih strujanja umjetnosti 20. vijeka. Od 1931. radi nadrealističke prostorne konstrukcije i ekstremno izdužene bronzane ljudske likove.

1970. Nigerijska armija poslije 32 mjeseca borbi u građanskom ratu u kojem je poginulo milion i po ljudi ugušila pobunu secesionista u provinciji Bijafra. Vođa pobunjenika, general Chukwuemeka Odumegwu Ojukwu, napustio zemlju dan poslije pada Overija, glavnog grada Bijafre.

1989. Ispred Skupštine Crne Gore održan miting građana na kojem je zatraženo smjenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnijelo ostavke, na političku scenu Crne Gore stupila grupa mladih komunista s Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem na čelu.

1998. Naoružan napadač, islamski fanatik, ubio 22 i ranio 51 šiitskog muslimanskog vjernika tokom molitve u džamiji u pakistanskom gradu Lahoreu.

2000. Predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika donio je opštu amnestiju za pripadnike Islamske armije spasa i zauzvrat zatražio raspuštanje njihove organizacije.

2001. Vlada Burundija i pobunjenička grupa Hutu, jedna od dvije etničke manjine, postigle su dogovor o povlačenju svojih trupa iz Demokratske Republike Kongo.

2003. Indijska vlada i pokret Naga, jedan od najstarijih separatističkih pokreta u Aziji, postigli dogovor da petogodišnji prekid vatre postane stalan.

image
Edmund Hillary

2008. Umro ser Edmund Hillary Novozelanđanin, prvi čovjek koji je osvojio vrh svijeta Mount Everest i ušao u legendu kao jedan od najvećih avanturista 20. vijeka.