logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 11. maj
još 25 min. čitanja
petak
11. Maj 2018.

Na današnji dan - 11. maj

Mosad je 1960. u Buenos Airesu uhvatio nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna i prebacio ga u Izrael, gdje ga je izraelski sud osudio na smrtnu kaznu.
Na današnji dan - 11. maj
Adolf Eichmann

330. Rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prijestonicu Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj (Carigrad), osvojili su Turci 1453. i kao Istanbul bio je prijestonica Otomanskog carstva do 1923.

1896. Rođen kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom.

1888. Rođen američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pjesma “White Christmas” ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

1904. Rođen španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. vijeka.

1931. Propast najveće austrijske banke Kredit-Anstalt označio je početak finansijskog kolapsa centralne Evrope.

1949. Sijam promijenio ime u Tajland; Izrael je primljen u UN.

1968. U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Georges Pompidou prihvatio je neke studentske zahtjeve.

image
Bob Marley

1981. U Miamiju na Floridi umro popularni rege-pjevač Bob Marley. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim postajama.

1987. Indijski premijer Rajiv Gandhi stavio je Punjab pod federalnu kontrolu zbog pobune Sikha.

1988. U Moskvi umro Kim Philby, britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrian Russell, jedan od najuspješnijih špijuna u sovjetskoj obavještajnoj službi.

1992. Zbog umiješanosti jugoslovenske vojske u sukobe u BiH, ministri inostranih poslova EZ-a donijeli odluku da povuku ambasadore iz Beograda i zatražili suspendovanje članstva SR Jugoslavije u OSCE-u.

1992. Tokom pozorišnih susreta “Joakim Vujić” u Kruševcu umro srpski glumac Jovan Milićević.

1996. Američki putnički avion DC-9 srušio se u močvaru Everglades na Floridi ubrzo po polijetanju s aerodroma u Miamiju. Poginulo je svih 110 putnika i članova posade.

1997. Superkompjuter kompanije IMB Duboko plavo pobijedio je svjetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

2000. Indija dočekala svog milijarditog stanovnika - u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rođena je djevojčica.

image
Joe Banana

2002. Umro Joe Joseph Bonanno, poznat pod imenom Joe Banana, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu pet porodica koje su se bavile organizovanim kriminalom.

2003. Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović izabran je za predsjednika Crne Gore. Drugi predsjednički mandat osvojio je na izborima 6. aprila 2008.

2004. Umro Phil Gersh, jedan od najpoznatijih holivudskih agenata, koji je decenijama zastupao vodeće holivudske zvijezde, uključujući Humphreyja Bogarta, Davida Nivena i Jamesa Masona.

2006. Umro Floyd Patterson, nekadašnji svjetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. u 21. godini nokautirao Archija Moora i tako postao najmlađi bokser koji je ikada stekao tu titulu.