logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 12. mart
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
12. Mart 2018.

Na današnji dan - 12. mart

U Kneževini Srbiji 1868. godine skinuta zabrana s pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića i dozvoljena je njegova upotreba. Rješenje o tome donio je ministar prosvjete Dimitrije Crnobarac. Zabrana je skinuta četiri godine poslije Karadžićeve smrti
Na današnji dan - 12. mart
Vuk Stefanović Karadžić

1537. Turci zauzeli dalmatinsko utvrđenje Klis, koje je dugo odolijevalo turskom nadiranju iz Bosne. U borbi je poginuo i legendarni senjski kapetan i kliški knez Petar Kružić. Iste godine Turci su osnovali kliški sandžak koji je obuhvatao cijelo dalmatinsko zaleđe i dio Bosne.

1832. Rođen engleski kapetan Charles Cunningham Boycott, protiv kojeg je 1880, dok je upravljao jednim engleskim lendlordstvom u Irskoj, primijenjen nenasilni otpor odbijanjem saradnje. Takav vid otpora kasnije je nazvan po njemu - bojkot.

1848. U Beču izbile velike studentske demonstracije protiv apsolutističkog režima kancelara Klemensa Metternicha, što je bio početak revolucije koja je potresla temelje Austrije i dovela do sloma Metternichovog apsolutizma.

1854. Velika Britanija i Francuska zaključile savez s Otomanskim carstvom protiv Rusije u Krimskom ratu.

1925. Umro kineski revolucionar i državnik Sun Jat-sen, otac moderne Kine i njen prvi predsjednik (1911-1912). Godine 1894. poveo je borbu za rušenje monarhije, a 1905. osnovao Saveznu ligu iz koje je 1912. nastala stranka Kuomintang. Nakon njegove smrti vođstvo nad Kuomintangom preuzelo je desno krilo stranke predvođeno Chiang Kai-shekom.

1930. Mahatma Gandhi započeo je Dandi marš, 24-dnevni i 320 km dug put, radi prkosa britanskom porezu na sol u kolonijalnoj Indiji.

1938. Predvođene Adolfom Hitlerom, njemačke trupe umarširale u Austriju, čime je ta država pripojena Trećem rajhu.

1940. Potpisan je Moskovski mirovni sporazum, čime je završen Zimski rat između Finske i Sovjetskog saveza. Finska ustupila grad Viborg te Karelijsku prevlaku te još neke regione.

1947. Predsjednik SAD-a Harry Truman proklamovao je u Kongresu doktrinu o pomoći zemljama ugroženim od komunizma - Trumanova doktrina. Prva sredstva su data Grčkoj i Turskoj.

1971. Premijer Hafez al-Asad izabran je referendumom za predsjednika Sirije.

1984. U Velikoj Britaniji je počeo generalni štrajk rudara.

1993. U seriji eksplozija 13 podmetnutih bombi u indijskom gradu Mumbai poginulo najmanje 200 ljudi, a 1.100 ranjeno.

1995. U Beogradu u 72. godini umro Mija Aleksić, popularni pozorišni i filmski glumac.

image
Yehudi Menuhin

1999. U Berlinu umro Yehudi Menuhin, jedan od najvećih violinista 20. vijeka. Počeo je da svira u petoj godini, a svjetsku slavu stekao je u sedmoj, kada je na koncertu u San Franciscu svirao Mendelssohnov koncert za violinu.

1999. Poljska, Češka i Mađarska postale članice NATO-a.

2001. Uz posredovanje međunarodne zajednice predstavnici srpske vlasti i pobunjenih Albanaca na jugu Srbije potpisali sporazum o prekidu vatre.

2001. U akciji uništavanja neislamskih kulturnih spomenika talibanske vlasti u Afganistanu u Bamianu uništile su dva najveća kipa Bude u svijetu stara nekoliko hiljada godina.

2002. Savjet bezbjednosti UN-a je, na prijedlog SAD-a, usvojio rezoluciju u kojoj se prvi put pominje Palestina kao posebna država, pored Izraela.

image
Zoran Đinđić

2003. U atentatu u Beogradu, ispred sjedišta Vlade, ubijen premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. Za vrijeme njegovog mandata počeo proces demokratizacije društva i ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.