logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 12. novembar
još 25 min. čitanja
nedjelja
12. Novembar 2017.

Na današnji dan - 12. novembar

U Zagrebu 1955. godine umro hrvatski pjesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom, obilježio razdoblje između dva svjetska rata u jugoslovenskoj književnosti (“Lelek sebra”, “Žedan kamen na studencu”)
Na današnji dan - 12. novembar
Tin Ujević

1812. Nakon povlačenja iz Moskve, ostaci Napoleonovih trupa pretrpjeli su teške gubitke na rijeci Berezini.

1866. Rođen kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, prvi predsjednik Kine nakon zbacivanja dinastije Mandžu 1911. Osnovao je 1905. Saveznu ligu, iz koje je nastala politička stranka Koumintang. Nakon njegove smrti 1925. vođstvo stranke preuzelo je desno krilo sa Čang Kaj Šekom na čelu.

1920. Potpisan Rapalski ugovor, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

1927. Lav Bronštejn Trocki, jedan od lidera lijeve opozicije unutar partije, isključen je iz boljševičke partije, a Staljin je postao neprikosnoveni lider SSSR-a. Trocki je interniran u Alma Atu, potom 1929. prognan iz zemlje, a 1940. po nalogu Staljina ubijen u Meksiku.

1942. Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerya je u Drugom svjetskom ratu zauzela Tobruk u Libiji i zarobila 30.000 njemačkih i italijanskih vojnika.

1948. Japanski sud za ratne zločine osudio je na smrt bivšeg premijera, generala Hidekija Tođoa i još šest japanskih vođa.

1969. Ruski pisac Aleksandar Solženjicin izbačen iz Saveza sovjetskih pisaca zbog žestokih kritika staljinizma u romanu “U prvom krugu”. On je 1974. protjeran iz SSSR-a.

1970. U snažnom ciklonu i visokim talasima u Istočnom Pakistanu (Bangladeš) život je izgubilo najmanje 200.000 ljudi.

1989. Umrla španska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, predsjednica Komunističke partije Španije (od 1960). Pripisane su joj riječi “No pasaran”, parola pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista. Poslije pada Republike provela je 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR-u. Vratila se u Španiju 1977. i postala član parlamenta.

image
Medalja časti Oslobođenju

1995. Listu Oslobođenje dodijeljena jedna od najstarijih i najprestižnijih nagrada u novinarstvu - Medalja časti. Ovu nagradu dodijelila je ugledna Škola novinarstva Univerziteta u Kolumbiji (SAD).

1995. Potpisan Erdutski sporazum, kojim se teritorija Sremsko-baranjske oblasti (dio samoproklamovane republike srpske Krajine) utvrđuje kao dio Republike Hrvatske. Sporazumom je predviđen jednogodišnji period pod međunarodnom upravom.

1999. Na području planine Bajgora, na Kosovu, srušio se avion ART-42 Svjetskog programa UN-a za hranu. U nesreći su poginuli svi putnici (21) i tri člana posade.

2001. Jugoslovenski viceadmiral u penziji Miodrag Jokić, optužen za ratne zločine na području Dubrovnika 1991, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Nakon priznanja krivice osuđen je na sedam godina zatvora.

2001. U udesu aviona američke kompanije airbus-300, koji je pao na obližnje kuće odmah po polijetanju sa njujorškog aerodroma “John F. Kennedy”, poginulo je svih 260 putnika i pet osoba koje su se našle na mjestu nesreće.

2004. Za predsjednika Rumunije izabran je gradonačelnik Bukurešta Traian Basescu.

2006. Građani Južne Osetije na referendumu se opredijelili za neovisnost od Gruzije.

image
Ira Levin

2007. Umro američki pisac Ira Levin, autor čuvenog romana “Rosemaryna beba”. Levin je bio pisac trilera i horor-priča, a pisao je i za televiziju i za Broadway. Na osnovu njegovih knjiga snimljeno je više poznatih filmova.