logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 12. septembar
još 25 min. čitanja
utorak
12. Septembar 2017.

Na današnji dan - 12. septembar

Atinjani kod Maratona 490. pr.n.e. pobijedili deset puta brojniju vojsku perzijskog cara Darija (9.000 prema 100.000). Vijest o pobjedi u Atinu je donio glasnik Fidipidis, pošto je pretrčao 40 kilometara i potom umro od premora
Na današnji dan - 12. septembar
Bitka kod Maratona

1683. Poljski kralj Jan III Sobjeski potukao je tursku vojsku i razbio dvomjesečnu drugu opsadu Beča, čime je spriječen prodor Turske u srednju Evropu.

image
Jesse Owens

1913. Rođen američki atletičar Jesse Owens, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. To je naljutilo Adolfa Hitlera, koji je napustio ložu kako bi izbjegao da se rukuje s njim zato što je crnac.

1919. Italijanska armija sastavljena od dobrovoljaca pod komandom pjesnika Gabriela D’Annunzija, zauzela je Rijeku. Grad je ostao pod italijanskom vlašću do septembra 1943.

1940. Tražeći izgubljenog psa, grupa tinejdžera otkrila je pećinu Lesko, kod mjesta Montignac u Dordonji (Francuska), čuveni arheološki lokalitet s crtežima iz paleolita.

1943. Njemački komandosi su u Drugom svjetskom ratu, na osnovu naredbe Adolfa Hitlera, oteli bivšeg italijanskog diktatora Benita Mussolinija kojeg su nove italijanske vlasti stavile u zatvor na planini Gran Sasso.

1953. Nikita Hruščov izabran je za prvog sekretara Centralnog komiteta KP SSSR-a.

1970. Palestinski otmičari su u Jordanu miniranjem uništili tri aviona, oteta šest dana ranije poslije polijetanja iz New Yorka ka Evropi. Prethodno su oslobodili putnike u zamjenu za palestinske zatvorenike, među kojima i za otmičarku četvrtog aviona Leilu Khaled.

1980. U vojnom puču pod vođstvom generala Kenana Evrena, u Turskoj je oborena vlada Sulejmana Demirela.

1989. U Parlamentu Poljske je prihvaćena vlada jednog od lidera pokreta Solidarnost Tadeuša Mazovjeckog, čime je formalno okončana vladavina komunista u Poljskoj.

1994. U Poljskoj su održane prve zajedničke vojne vježbe snaga NATO-a i Varšavskog pakta.

1995. Snage Hrvatske vojske u snažnoj ofanzivi zauzele Šipovo od srpskih snaga.

1998. U atentatu u Tirani ispred sjedišta opozicione Demokratske partije ubijen je jedan od njenih vođa Azem Hajdari.

1999. Indonezija je prihvatila raspoređivanje mirovnih snaga UN-a u Istočnom Timoru.

2001. Bosanski Srbi Duško Sikirica i Damir Došen osuđeni pred Haškim tribunalom za zločine protiv čovječnosti koje su počinili kao komandiri u logoru Keraterm kod Prijedora nad zatočenim Bošnjacima. Sikirica osuđen na 15, a Došen na pet godina zatvora.

2001. NATO se prvi put za 52 godine postojanja pozvao na član 5. Povelje NATO-a o zajedničkoj odbrani, čime je omogućen kolektivni vojni odgovor na terorističke napade u SAD-u. Američki predsjednik George Bush je u govoru rekao da je Amerika napadnuta i da će upotrijebiti sva sredstva da bi pobijedila terorizam.

image
Johnny Cash

2003. Umro američki kantri-muzičar Johnny Cash, Čovjek u crnom. Tokom 50-godišnje karijere najviše je pjevao o rudarima, nadničarima, osuđenicima i kaubojima.

2005. Umro je njemački sportista Fritz Schilgen, koji je zapalio olimpijski plamen na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu.

2013. Holandija se zvanično izvinila Indoneziji za masovna ubistva koja je njena vojska počinila prije više od 60 godina tokom borbe njene bivše kolonije za nezavisnost. Indonezija je nezavisnost proglasila 17. avgusta 1945, ali je Holandija odbijala da to prizna do 1949. godine.