logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 13. mart
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Na današnji dan - 13. mart

U Al-Birwi u Galileji 1941. godine rođen Mahmoud Darwish, najpoznatiji palestinski pjesnik. Opisivao je borbu svog naroda za nezavisnost, kritikujući pritom i Izrael i palestinsko rukovodstvo, kao i neslogu Palestinaca
Na današnji dan - 13. mart
Mahmoud Darwish

1325. Asteci osnovali svoju naseobinu Tenochtitlán, kasnije prijestonicu Asteškog carstva, na mjestu gdje je današnji grad Ciudad de México.

1572. U Starigradu na ostrvu Hvar umro Petar Hektorović, autor spjeva “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, izuzetno vrijednog književno-historijskog dokumenta u kojem je Hektorović, pored autobiografskih, zabilježio i dragocjene etnografske podatke, kao i neke narodne lirske i epske pjesme.

1848. Pod pritiskom demonstracija i pobune u Beču, austrijski kancelar Klemens Metternich podnio ostavku. Kancelar je pobjegao u Veliku Britaniju, a hiljadama gnjevnih Bečlija koje su opkolile dvor car Ferdinand I je obećao ustav.

1881. U atentatu u Petrogradu ubijen ruski car Aleksandar II.

1913. Kanbera postala glavni grad Australije.

1946. Pripadnici jugoslovenske službe Državne bezbjednosti uhapsili generala i komandanta kraljevske vojske u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića. Na suđenju pred Vojnim sudom u Beogradu Mihailović je osuđen na smrt zbog izdaje. Strijeljan je 17. jula iste godine.

image
Ivo Andrić

1975. Umro Ivo Andrić, jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca 20. vijeka. Prvi je jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961) (“Ex ponto”, “Na Drini ćuprija”).

1990. Sovjetski parlament izglasao uvođenje višepartijskog sistema, nakon 72-godišnjeg monopola na vlast Komunističke partije.

1992. U zemljotresu na istoku Turske poginulo je 570 ljudi.

1996. U mjestu Dunblane, oko 40 kilometara sjeverno od Glasgowa, naoružani čovjek je u gimnastičkoj sali osnovne škole ubio 16 učenika prvog razreda, uzrasta između pet i šest godina, i njihovu učiteljicu, ranio još 13 đaka i potom izvršio samoubistvo.

1997. Jordanski vojnik ubio je sedam izraelskih učenica koje su tokom ekskurzije obilazile oblast nazvanu Ostrvo mira na izraelsko-jordanskoj granici.

1999. Na Kosovu, u eksplozijama bombi u centru Podujeva i na pijaci u Kosovskoj Mitrovici, poginulo je šestoro i ranjeno više od 50 ljudi, a u napadima oružane formacije kosovskih Albanaca OVK kod Vučitrna poginula su dva pripadnika Vojske Jugoslavije.

2001. Bivši gradonačelnik Bosanskog Šamca Blagoje Simić, protiv kojeg je Međunarodni sud za ratne zločine podigao optužnicu 1995. za zločine počinjene tokom rata u BiH 1992 - 1995, dobrovoljno se predao Sudu. Osuđen je 2007. na 15 godina zatvora.

2002. Vlada Angole proglasila jednostrano primirje u 27-godišnjem građanskom ratu sa pobunjenicima - pripadnicima Nacionalne unije za nezavisnost Angole (UNITA).

2004. Umro austrijski kardinal Franz König, poznat po zaslugama u povezivanju vjera. Na njegovu inicijativu 1964. osnovana je Fondacija Pro orijente, koja se bavi dijalogom između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve.

image
Papa Franjo

2013. U Vatikanu izabran papa Franjo (lat. Franciscus) kao nasljednik Benedicta XVI, koji je 28. februara podnio ostavku. Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine i južne hemisfere. On je 266. poglavar Katoličke crkve.

2016. U eksploziji automobila u parku Guven u centru Ankare poginulo je 25, a ranjeno blizu 75 osoba. Eksplozija se dogodila kada se automobil pun eksploziva zaletio u autobus, koji je potom eksplodirao.

2017. Poznati kosovski advokat i bivši političar Azem Vllasi ranjen je u ruku ispred svoje kuće u Prištini. Na njega je pucao M. J. (1956), klijent kojeg je Vllasi odbio da zastupa u jednom predmetu.