logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 13. novembar
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
13. Novembar 2017.

Na današnji dan - 13. novembar

U Njegušima 1813. godine rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, filozof i pjesnik. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze
Na današnji dan - 13. novembar
Petar II Petrović Njegoš

1868. Umro italijanski kompozitor Gioacchino Antonio Rossini, autor 39 opera, od kojih su najčuvenije “Seviljski berberin”, “Vilijem Tel”, “Otelo”.

1941. Prvi britanski nosač aviona Ark Royal pogođen je njemačkim torpedom u blizini Gibraltara i narednog dana je potonuo.

1945. Francuski general Charles de Gaulle izabran je glasovima svih 555 poslanika za predsjednika privremene vlade, poslije čega je formirao koalicioni kabinet u koji je ušlo i pet komunista.

1955. U New Yorku rođena Whoopi Goldberg, američka filmska glumica. U karijeri je glumila u preko 150 filmova, te je jedna od samo trinaestero glumaca koji su osvojili nagrade Oscar, Emmy, Grammy i Tony.

1970. Hafez al-Asad je vojnim udarom pruzeo vlast u Siriji.

1970. Aziju je pogodio najjači uragan u svjetskoj historiji modernog doba. U kratkom vremenu poginulo je oko 500.000 ljudi. Uragan je zahvatio gusto naseljena područja Bengala i današnjeg Bangladeša. Pakistanska vlada sporo je reagirala u spasilačkim operacijama nakon uragana, što je uzrokovalo revolt u pogođenom istočnom Pakistanu. Nemiri su prerasli u rat za nezavisnost Bangladeša, koji je završio sljedeće godine 1971. Tada je stvorena nezavisna država Bangladeš.

1975. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su u Aziji, prvi put u historiji, iskorijenjene velike boginje.

image
Vulkan Nevado del Ruiz uništio je kolumbijski grad Armero

1985. U erupciji vulkana Nevado del Ruiz u centralnoj Kolumbiji razoren je grad Armero. Poginulo je oko 25.000 ljudi.

image
Abdulah Odžalan trenutno služi doživotnu robiju

1989. U Rimu uhapšen vođa zabranjene Kurdske radničke partije Abdulah Odžalan, koji je deportovan u Tursku. Osuđen je na smrtnu kaznu zbog terorističkog djelovanja PKK-a, ali mu je smrtna kazna zamijenjena doživotnom robijom.

1990. Počeo sa radom World Wide Web (WWW), jedna od najvažnijih usluga interneta koju su postavili engleski i belgijski inžinjeri Tim Berners Lee i Robert Cailliau.

1994. Šveđani na referendumu s 52,2 posto glasova odlučili da se njihova zemlja priključi Evropskoj uniji.

1995. U bombaškom napadu arapskih terorista na američki vojni centar u Rijadu u Saudijskoj Arabiji poginulo sedam ljudi, među kojima pet Amerikanaca.

1999. U zemljotresu u Turskoj poginulo je više od 450 ljudi, a oko 2.500 je povrijeđeno.

2001. Borci antitalibanske Sjeverne alijanse ušli u glavni grad Afganistana Kabul.

2001. Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu osudio bosanske Srbe Duška Sikiricu, Damira Došena i Dragana Kolundžiju na zatvorske kazne od po 15, pet i tri godine zatvora za zločine protiv čovječnosti izvršene nad bošnjačkim civilima 1992. u logoru Keraterm u Prijedoru.

2011. Opoziciona liderka Aung San Suu Kyi u Mijanmaru puštena iz pritvora.

2015. U terorističkim napadima pripadnika Islamske države na šest mjesta u Parizu poginulo je 129 osoba, a oko 350 je povrijeđeno. Teroristi su otvorili vatru na restoran Le Petit Cambodge, bar Le Carillon i restoran La Belle Equipe. Nekoliko eksplozija odjeknulo je kod stadiona Stade de France, a na posjetitelje koncerta u dvorani Le Bataclan je otvorena vatra. U obračunu sa policijom osam terorista je poginulo, a sedam ih se raznijelo.