logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 23. novembar
još 25 min. čitanja
četvrtak
23. Novembar 2017.

Na današnji dan - 23. novembar

Spajanjem dva kraljevstva - Nejd i Hejaz, 1932. godine formirana je Kraljevina Saudijska Arabija sa kraljem Abdulom Azirom ibn Saudom
Na današnji dan - 23. novembar
Saudijska Arabija

1221. Rođen Alfonso X Učeni (El-Sabio), kralj Kastilje i Leona (1252 - 1282), utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik vjerske tolerancije. Pokrenuo je pisanje španske historije i astroloških djela, a njegovom zaslugom prevedeni su Biblija, Talmud i Kur’an.

1855. U Senti rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma.

1883. Rođen meksički slikar José Clemente Orozco, osnivač novog meksičkog likovnog izraza koji je prekinuo s evropskom tradicijom i našao inspiraciju u autohtonoj umjetnosti pretkonkvistadorskog doba. Smatra se najvećim slikarom murala u 20. vijeku.

1971. Kina postala stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

1976. Umro francuski pisac i političar André Malraux, učesnik Kineske revolucije (1924 - 1927), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969.

1980. U zemljotresu koji je pogodio grad Eboli u južnoj Italiji poginulo je 2.735 ljudi, a ozlijeđeno je najmanje 7.500.

image
Oslobođenje dobilo prestižnu nagradu IPRA

1995. Oslobođenje dobilo godišnju nagradu Međunarodne asocijacije za odnose sa javnošću (IPRA). Nagrada IPRA je 11. priznanje (od ukupno 23) koje je najstariji bh. dnevni list dobio od početka rata u BiH.

1996. Oteti etiopski avion boing 767, sa 163 putnika i 12 članova posade, pao je u more blizu Komorskih ostrva pošto je ostao bez goriva. U nesreći je poginulo 125 ljudi.

1999. Predsjednik SAD-a Bill Clinton stigao je na Kosovo, gdje je posjetio američku vojnu bazu Bondsteel kod Uroševca i razgovarao sa predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca. Američki predsjednik je zatražio od Albanaca da oproste Srbima i poručio im da je vrijeme za borbu prošlo.

2001. U sukobima Izraelaca i Palestinaca na Zapadnoj obali ubijen je vođa vojnog krila Hamasa Mahmud Abu Hanod.

2001. U ponovljenom procesu, Kantonalni sud u Zenici osudio Karaja bin Alija, zvanog Abu Hamza, na sedam godina zatvora, zbog ubistva nepoznate osobe ispred nekadašnjeg Islamsko-balkanskog centra u Zenici.

2002. Jedan od osnivača SDP-a BiH Nijaz Duraković podnio neopozivu ostavku na članstvo u ovoj partiji, tokom obraćanja delegatima vanrednog kongresa. Kongres je ponovo izabrao za predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju.

2002. Novi premijer Pakistana Mir Zafarullah Khan Jamali položio je zakletvu, čime je formalno označen povratak civilne vlasti poslije trogodišnje vojne diktature.

2003. Pod pritiskom demonstranata i opozicije dugogodišnji predsjednik Gruzije Eduard Shevardnadze podnio je ostavku zbog falsifikovanja izbornih rezultata. Za novog predsjednika izabran je lider gruzijskog Nacionalnog pokreta Mikheil Saakashvili.

2005. Pobjedom na prvim poslijeratnim izborima u Liberiji bivša ministrica finansija Ellen Johnson-Sirleaf postala je prva žena ikada izabrana za predsjednicu jedne afričke zemlje.

image
Aleksanadar Litvinjenko

2006. Aleksandar Litvinjenko, bivši agent KGB-a i oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, umro je u Londonu od trovanja radioaktivnom supstancom. Britansko i rusko tužilaštvo pokrenuli istragu.

2009. Umro Jang Hsiani, renomirani knjiženi prevodilac kineske literature. Zajedno sa suprugom, Britankom Gladys Taylor, preveo je kineske klasike, poput jednog od najčuvenijih romana iz 18. vijeka “San u crvenom paviljonu”. Njih dvoje su preveli i veliki broj stranih klasika na kineski jezik.